„Малчугани сред природата - да покажем на децата си, че има други начини за забавление освен интернет и телевизионните игри" е мотото на детски празник, който започва в 11:00 ч. на езерото Ариана в София. Организаторите канят всички, които обичат изкуството и природата.

По време на едноседмична работилница ученици от 18 СОУ и японския художник Шинта Иное са изработили къщички за птичките Борисовата градина, които днес ще бъдат закачени.
Освен това са предвидени игри, песни, танци за деца от всички възрасти.

Инициативата е в рамките на Международния фестивал за анимация "ЗЛАТЕН КУКЕР - София''. В периода от 3 до 5 април бе организирано работно ателие под наслова "Фестивал на благодарните птички", финансиран от Оперативна програма околна среда на Министерството на околната среда и водите и под патронажа на зам. министъра на околната среда и водите Евдокия Манева.

Работилница бе водена от японския творец Шинта Инуе, като децата имаха възможност сами да сглобят и украсят индивидуални къщички за птици, изцяло от еко-материали. В края на работилницата се провежда тържество-празник за децата и птичките.

Програмата ще започне в 11.ч с приветстване от Директора на фестивала Надежда Славова и ще свърши в 14 ч. като децата-участници в работилницата ще закачат на дърветата направените от тях къщички. Като краен продукт ще има 4 анимационни филма, заснети по технологията "stop motion", които ще представят целия процес от правенето на къщички.

По време на събитието ще има забавление за деца от всякаква възраст, насочени към това да сближат малчуганите с природата и да се забавляват.

Международния фестивал за анимация „Златен Кукер-София" ще се проведе в периода
7-12 мах в София под наслова „Любов и музика" като ще се прожектират над 250 филма от цял. По време на фестивала ще се проведат няколко майсторски класа, лекции и дискусии с международни професионалисти в областта на анимация, някои , от които работещи в американското студио за анимация „Пискар" (PIXAR), съобщават организаторите.