От тази вечер започва празника на освобождението Песах за евреите по света, съобщиха от организацията на евреите в България "Шалом". Тази вечер във всички синагоги по света започва най-тържествения еврейски празник, който отбелязва Изхода на евреите от Египет на 15-тия ден от еврейския месец  Нисан. За хората в Израел той е 7 дни и 8 дни за евреите в диаспората.

На 3 април в Централната софийска синагога ще се проведе религиозна служба, с която започва празника Песах.

До 70-та г. от н.е. празникът на спасението се празнувал в Йерусалим, защото там бил единственият еврейски храм - всички се събирали и празнували заедно. След като града и храма били сринати, Песах се превърнал в семеен празник. Преди празника всеки дом се почиства, не трябва да има мая, квас или храни, които вкисват. Съдовете се чистят старателно, а много семейства имат и специална за празника съдове.

Събирането около празничната трапеза се нарича Седер Песах и има специален ритуал и храни, които символизират Изхода на евреите от Египет. В Израел Седер Песах се прави само в първия ден от празника, а евреите в диаспората празнуват Седер първата и втората вечер.

В празничната вечер се чете „Агада" - книга, която разказва историята за спасението. На трапезата се поставят най-красивите съдове, сребърни прибори, свещи, кашерно вино и три големи парчета маца (безквасен хляб).

Пред главата на семейството се поставя чиния с ритуалните храни - символ на празника, от която не се яде и специално украсена чаша за пророк Илия. На трапезата задължително има: агнешко или пилешко месо с кокал - символ на пасхалното жертвоприношение; варено яйце - изразяващо скръбта по разрушения храм;

горчиви треви - обикновено хрян, символ на тежкото робство; харосет - настъргани ябълки, канела и вино, които напомнят за глината, с която изработвали тухлите по строежите в Египет;

карпас - магданоз, целина или зелена салата, потопени в солена вода - зелените растения са символ на оскъдната храна по време на робството, а солената вода сълзите на робите. По време на вечерята, като част от специален ритуал, се пият четири чаши кашерно вино.

Песах символизира връзката между поколенията, почитта към родителите и миналото на еврейския народ. Част от символите на празника са: Агада - книга, която разказва историята на  спасението на евреите, Седер Песах  - ритуална празнична вечеря и безквасния хляб - маца.  Традиционният поздрав за празника е: „Хаг Песах самеах!".

В Тората /първото и основно петокнижие на Библията/ се разказва, че Яков имал 12 сина, от тях най-много обичал Йосиф. Братята му завиждали и го продали в робство. Йосиф попаднал в Египет и от роб се издигнал до най-приближения човек на фараона. На земята настъпил глад, само в Египет имало храна, благодарение на усилията на Йосиф.

От всички краища на света в Египет започнали да идват хора, за да търсят спасение. Сред тях били и братята на Йосиф, той им помогнал, защото сушата щяла да продължи 7 години. От Йосиф и неговите братя води началото си еврейския народ.

При излизането си от Египет след много поколения, евреите тръгнали бързо, нямали време да приготвят хляб. Те замесили само вода и брашно и тръгнали през пустинята водени от Мойсей, евреинът, отгледан като син на дъщерята на египетския фараон, към Обетованата земя. Този хляб се нарича маца и един от символите на Песах.