Вопиюща некомпетентност и безобразие. Така бившият шеф на Електроенергийния системен оператор и бивш заместник-министър на енергетиката Иван Айолов описа пред БНР смъртта на 16-годишното момче заради токов удар на централен столичен булевард.

По негови думи до трагедията се е стигнало заради неупражнен контрол.

Това е едно безумие, плод на безконтролност от институциите, които си прехвърлят топката и демонстрират безотговорност, категоричен бе той.

Според него е потресаващо, че това се заплаща с човешки живот.

Еленко Божков иска три оставки в София за загиналото от токов удар момче

Еленко Божков иска три оставки в София за загиналото от токов удар момче

Това е абсурдно и не може да продължава така

Айолов бе категоричен, че трябва да се отговори на въпроса "кога, кой и как е включил този кабел", след като бащата на убития младеж потвърди, че също е усетил напрежението в опита си да спаси детето.

Експертът обясни, че детето е било убито от крачно напрежение, като атмосферните условия и осоляването против замръзване също са допринесли за високата проводимост.

Той постави акцент върху два основни въпроса - има ли партида в ЧЕЗ и чия е собствеността на шахтата.

Според него трябва да се изясни дали преместваемите обекти имат официални партиди в ЧЕЗ и дали заплащат електроенергия. Ако имало такива партиди, се тръгвало по веригата.

Не е ясно кой контролира и отговаря за кабела, който уби 16-годишно момче в София

Не е ясно кой контролира и отговаря за кабела, който уби 16-годишно момче в София

На булеварда има много преместваеми обекти

По думи на Айолов проектът за присъединяване на обекти се съгласува с редица институции.

Той посочи, че въпросната шахта е елемент от тръбна мрежа и вероятно собственик е Столичната община. Тази тръбна мрежа, която пресича две платна на основен булевард, не може да бъде частна, заяви специалистът.

Той определи като "техническо безумие, застрашаващо живота на гражданите" връзването на кабели по преградните мантинели.

По негови думи ЧЕЗ не можели да се измъкват с това, че са до границата на собственост, тъй като не можело на сляпо да подават напрежение след точката на измерване.

Според експерта трябва да се провери какви кабели има в шахтата - дали са само кабели с ниско напрежение или има и такива със средно напрежение.

И Ангелов се зае да проверява инцидента на бул. "Иван Гешов"

И Ангелов се зае да проверява инцидента на бул. "Иван Гешов"

Заради твърдения, че шахтата, по която тече ток, обслужва болницата