С бейби бум на тризнаци се похвали "Майчин дом".

Две двойки тризнаци - общо 4 момичета и 2 момчета, са се родили за една нощ в болницата, което е изключително рядко събитие.

Интересно е и че и при двете жени бременностите са настъпили спонтанно - без използване на методите на инвитро оплождане.

Д-р Сергей Славов, чийто екип е изродил двете майки, посочи, че по научни данни на всеки 6400 раждания едно е от триплодна бременност.

Тризнаци се родиха в Добрич за първи път от 10 години

Тризнаци се родиха в Добрич за първи път от 10 години

Двете момчета са еднояйчни близнаци, а момичето е разнояйчно

Той определи две раждания наведнъж като "цяло чудо".

"В повечето случаи ражданията на тризнаци се случват чрез цезарово сечение, като предизвикателства има както за износването, така и за проследяването на бременността, защото при триплодна бременност усложненията са много чести. Но за щастие нашите двойки тризнаци се родиха със задоволително тегло и в точен момент - в 33-34 гестационна седмица, когато зрелостта на бебетата е достатъчно добра, за да се развият след това безпроблемно", обясни още акушер-гинекологът.

За 39-годишната Галина Ангелова това е четвърто по ред раждане. Вечерта на 28 януари тя постъпва с контракции в "Майчин дом", пренасочена от Спешното отделение в Дупница и малко по-късно проплакват нейните три здрави момичета.

Сутринта на 29 януари на бял свят се появяват и тризнаците (две момчета и момиче) на 25-годишната Невсе Сакали от село Брезница, Гоце Делчев. За нея това е първо раждане.

Майките и бебета са в стабилно състояние под грижите на неонатолозите в "Майчин дом".

Тризнаци се родиха в София

Тризнаци се родиха в София

В столичната Първа АГ болница "Света София"