На 20 и 21 октомври в Техническия университет в София ще се проведе най-големият хакатон в света за разработване на технологични решения с отворен код.

По този повод НАСА изпраща мениджъра на една от своите научни програми, за да награди победителите на NASA International Space Apps Challenge 2018 този уикенд.

Д-р Дейвид Грийн, завеждащ отдела за намаляване на риска от бедствия и устойчивост, ще връчи златните медали.

Снимка 384357

Източник: NASA International Space Apps Challenge Bulgaria

Той ще връчи и голямата награда, която тази година е в памет на Боян Петров.

Тазгодишното издание на NASA International Space Apps Challenge ще бъде на тема "Земя и Космос". Това решиха от Американската космическа агенция.

Състезанието е насочено към талантливи програмисти, разработчици, инженери, технологични специалисти, дизайнери и всички, които имат желание да допринесат за живота на планетата Земя и Космоса.

Отборите ще имат 48 часа, за да разработят решения или приложения с отворен код, които може да са на ниво концепция, прототип или завършено решение за пазарна реализация.

Снимка 384355

Източник: NASA International Space Apps Challenge Bulgaria

NASA International Space Apps Challenge 2018 се провежда едновременно в над 160 града в цял свят, сред които София, Пловдив, Бургас и Русе, а българските участници в надпреварата всяка година намират място сред финалистите на световно ниво.