Журналистическа награда на името на Васил Левски бе учредена днес, съобщи БНР.

Повод за инициативата на община Карлово и Агенцията за развитие и комуникации е 170-годишнината от рождението на Апостола.

С учредяването на наградата искаме да насочим вниманието на обществеността към активната журналистика, която е отговорна за решаването на значими социални проблеми, заяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Наградата ще бъде годишна, като по изключение тази година периодиката на журналистическите материали, на които ще бъде направен мониторинг, е от началото на годината до 30 август. За следващите години периодът на разглежданите публикации ще бъде 18 юни - 18 юли.

Наградният фонд е 5 000 лева. От тях 3000 лева, плакет и златна значка, са предвидени за първа награда, а останалите 2000 лева ще бъдат поделени за две награди в определени журналистически ресори, съобщава БТА.

Наградата ще бъде връчена на 22 септември в Националния исторически музей. Организаторите се надяват дотогава да бъде създаден и фонд за подкрепа на журналистически проекти. Конкурсът е подкрепен от Софийската стокова борса.