До настоящия момент от страна на Нотариалната камара не са констатирани случаи за опити за злоупотреба с лични данни и удостоверения.

Toва заяви заместник-председателят на Наториалната камара Луиза Стоева по време на участието си във Временната анкетна комисия в Народното събрание за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източването на данните от електронната база данни на НАП на над 5 милиона българи в края на юли месец.

Притесненията на хората са най-вече при прехвърлянето на собственост върху недвижими имоти и моторни превозни средства. Няма опасност да бъде използвани чужди лични данни и да се яви пред нотариус подправен личен документ за самоличност, увери тя.

НАП успокоява, че 4 млн. души няма нужда да сменят личните си карти

НАП успокоява, че 4 млн. души няма нужда да сменят личните си карти

Със 189 души лично ще се свържат по телефона

"Преди всяка една сделка се предоставя личната информация на нотариуса, което означава, че при нас е сведено до минимум неправомерното ползване на личните документи", успокои нотариус Стоева.

Няма нито един сигнал от контролните органи в държавата или пък констатирани лично от членовете на Нотариалната камара, че е е направен опит за кражба на самоличност, подчерта тя.

"Не са постъпвали сигнали за злоупореба на лични данни". Tака заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет (ВАС) Людмил Рангелов отговори на въпрос по време на участието си във Временната анкетна комисия.

Според него, ако има случаи за залоуптреба с лични данни, не би било необходимо да се счита, че са свързани със събитията около Националната агенция на приходите (НАП). По думите на Рангелов такива злоупотреби са съществували много и вероятно се очаква да съществуват и занапред.

Той няма притеснения, че точно от тази информация някой би започнал да злоупотребява или да се възползва.

НАП съветва какво да правим - без паника

НАП съветва какво да правим - без паника

Можем да сменим паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП

"Не е редно, това е сериозен пробив, но очакванията, че точно от този пробив в НАП, при положение че личните ни данни се разпространяват в много канали и са достъпни по други начини, може да има сериозни основания да се хиперболизира", подчерта Людмил Рангелов.

Припомняме, от средата на юли месец чувствителността към електронните услуги на НАП значително се повиши, след като стана ясно, че агенцията е позволила теч на личните данни милиони българи.

И в момента продължава работа временната парламентарна комисия, която разглежда случая с теча на данни, както и с сигурността, която предоставят държавните институции. Миналата седмица дори комисията удължи времето си на работа до края на ноември месец.

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) състави акт на НАП за административно нарушение на стойност 5.1 млн. лв., който акт приходната агенция оспорва.

Паралелно с това прокуратурата води разследване за източването на данни, по което на този етап има трима обвиняеми.