В цяла Европа действа зеленият сертификат, няма страна членка от ЕС, в която той да не действа. МЗ имаше план, който е предсказуем и всеки си взема своето решение. Това коментира д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС, пред бТВ. По думите му това e най-тежката мярка, която може да бъде приложена, другият вариант e тотален локдаун, след като изтече, ще даде по-добри статистически здравни показатели, но ще има даде други показатели, които ще се отразят на цялото общество, смята той. Брънзалов призова всички заедно да се борим за решаване на кризата с коронавируса.

Проф. Богов: Зеленият сертификат не трябва да се дава след първа доза

Проф. Богов: Зеленият сертификат не трябва да се дава след първа доза

Мярката е рискова...

От своя страна Павлин Петров, съпредседател на Българска асоциация на заведенията, каза, че "намират зеления сертификат за решение". Можело е те да се въведат по-рано. Какво става с хората, които са прекарали вируса, но имат антитела, в Австрия това се признава, а България не го прилага и гражданите казват, че правата им са нарушени, коментира Петров. Той заяви, че БАЗ предлага да се прилага и този тест за антитела. Заповеди след заповеди на МЗ, грешка след грешка, смята той. Според Павлин Петров при 20% ваксинирани в България, трябва да се намери вариант българската икономика да бъде отворена.

От страна на сектора на образованието в студиото бе Асен Александров, директор на 51 СУ-София. Той даде пример с Германия и Австрия, където се прилагат тестове в училищата, включително и тип близалка. Александров смята, че ще успеят да убедят родителите, ако алтернативата е детето да бъде в училище или в къщи. "Няма как да сме само против и нещата да се случат само с добряшки напомпвания, това се използва в целия свят", каза той.

От синдикат "Образование" питат Кацаров за зеления сертификат в училищата

От синдикат "Образование" питат Кацаров за зеления сертификат в училищата

Близо 35% от българските учители биха напуснали, ако се въведе това изискване за работата им

Николай Брънзалов заключи, че 45% от българите отказват да бъдат ваксинирани и трябва решение за преодоляване на пандемията - или процентът да намалее, иначе ще продължи дългата агония в страната.