В Пирин има висока опасност от образуването на лавини. За това информират от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) в прессъобщение.

Високата лавинна опасност е вследствие на падналите и продължаващи валежи от сняг и се отнася не само за Пирин, а за повечето високи части на големите планини у нас.

В Пирин обстановката е най-усложнена и съответно опасността е най-голяма. По данни на ПСС над Пирин е паднало най-голямо количество сняг, дебелината на новата снежна покривка достига до около 60 сантиметра. В планината има и силен вятър, който на места променя посоката си.
Наблюдават се и големи снегонавявания по стръмните участъци на склоновете, без значение от изложението им. Това предполага голяма вероятност от предизвикване на лавина при навлизане дори само от един скиор в тези участъци. Възможно е по най-наветите подветрени участъци да паднат и спонтанни лавини.

Подобна е обстановката и в Родопите, алармират от ПСС. Там снегът е по-влажен поради географските особености. Най-опасен е северният стръмен участък между върховете Орфей и Перелик.

В останалите планини обстановката засега е по-спокойна поради значително по-малкото количество нов сняг.

Все пак ПСС информират, че силните ветрове от юг и югозапад са натрупали достатъчно опасни навявания по подветрените участъци. Това най-вече се отнася за районите на Рилски Езера, Мальовица, Мусаленския циркус.

Не трябва да се забравя и за съществуващите лавиноопасни райони по северните участъци на Стара Планина, Витоша и Осоговска планина.

ПСС към БЧК препоръчва движение само по зимна маркировка.

Лавина уби двама над Банско
Обновена

Лавина уби двама над Банско

Възможно е други хора да са затрупани

Припомняме, на 11 януари двама мъже загинаха над Банско, в района на връх Тодорка, след като се озоваха на пътя на лавина.
Впоследствие стана ясно, че двамата били любители на екстремните зимни спортове и се спускали на нерегламентирано място, при което предизвикали свличането на лавина. Въпреки действията на спасителите, младежите не бяха извадени живи от снежния капан.