Дейността на районните мюсюлмански съвети, събраните пари за мюсюлманска просвета и "защита на мюсюлманската общност" с демократични средства, бе обсъдена на изнесено заседание в Смолян. Срещата, организирана от Висшия мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в Република България, беше в понеделник, 2 октомври 2017 г., съобщиха от Мюфтийството.

Заседанието е първото от рода си. На него участваха и членовете на районните мюсюлмански съвети към районните мюфтийства в Смолян, Пловдив, Благоевград, Пазарджик и Стара Загора.

Каракачанов притеснен от опитите за радикализация у нас

Каракачанов притеснен от опитите за радикализация у нас

Трябва да се спре външното финансиране на радикалните елементи у нас

От Мюфтийството информират, че на форум са обсъдени и думите на високопоставени служители от държавната йерархия, които носят отговорност за сигурността и спокойствие на обществото, но с не добре обмислените си думи правят точно обратното.
Дипломатично от вероизповеданието "изразиха негодувание срещу непремерените думи на високопоставените политици във връзка с още непоявилия се на бял свят проектозакон за промени в Закона за вероизповеданията", се казва в информацията на Мюфтийството.

От Мюфтийството уверяват, че разграничават религиозност и радикализация, но веднага споменават: "което някои политици и анализатори трудно успяват да разберат или не разбират изобщо. Тези въпроси многократно са поставени на дневен ред от ръководството на мюсюлманите. Обаче думи и действия, намекващи за отнемане на демократични човешки права чрез ограничаване на свободата за образование и "тестове за лоялност", напомнящи някои прийоми от "онова време", са далеч от реалностите на една държава членка на ЕС и будят негодувание сред мюсюлманите".

Каракачанов събира службите да решават какво е радикален ислям

Каракачанов събира службите да решават какво е радикален ислям

Военният министър също иска досиетата да се закрият

В информацията, изпратена до медиите, е записано, че ръководството на Мюсюлманско изповедание ще направи всичко възможно по демократичен път да защити правата на мюсюлманската общност в страната, която не само на думи, а на дела е доказала своята лоялност към Родината си.

От Мюфтийството не контролират проповедите на имамите си

От Мюфтийството не контролират проповедите на имамите си

Около 2 млн. лева дава Турция на мюсюлманите в България

Събрани над 280 хиляди лева от акцията преди 3 месеца за мюсюлманско образование при 120 хиляди през 2016 г., отчетоха в доклад от Главното мюфтийство. "Това е много силен заряд в подкрепа за ислямската просвета, дадена от мюсюлманската общност на фона на броженията, които се опитват да създадат сред определени среди, както и в трудното финансово положение на Мюсюлманско изповедание", заявиха от мюсюлманското вероизповедание.

Присъстващите в заседанието увериха, че всички приходи по кампанията до стотинка ще се изразходят за развиване на образователните дейности на Мюсюлманско изповедание и ще бъдат прозрачно отчетени.

На заседанието е обсъден анализ на резултатите от кампанията за подпомагане на ислямското образование, проведено преди три месеца. Присъстващите се обединиха около идеята, че районните мюсюлмански съвети е необходимо да поемат по-голяма отговорност в определянето на политиките на религиозната дейност по районите и да се превърнат в мост между мюфтийствата и мюсюлманското население.

Припомняме, главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик обяви ден по-рано, че от Мюфтийството не контролират проповедите на своите имами, защото не получавали достатъчно финансиране от България.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед определи заседанието като още една крачка напред в синхронизиране на дейността на структурите на изповеданието и екипната работа в името на ефективната дейност в полза на мюсюлманската общност в страната.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи и районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов отбелязаха ролята на това първо заседание за изграждането на по-сплотена система в Мюсюлманско изповедание, се казва в съобщението.