Осъществяването на проекта по възстановяване на Дендрариума е доказателство за Европа, че България може да усвоява пари от европейските фондове.

Това заяви Енцо Реали от Делегацията на Европейската комисия при откриването на Дендрариума в местността Киселище в природния парк Витоша.

В присъствието на столичния градоначалник Бойко Борисов и зам.-кмета по екологията Милор Михайлов Реали се разходи по екопътеките и видя обновените сгради на музея на растителните видове по Витоша и конюшната.

Според него успешното приключване на проекта доказва способността на Столична община да осигури и неговата устойчивост.

Богатство е всеки миг, прекаран сред природата, заяви от своя страна кметът на София Бойко Борисов.

По думите му с осъществяване на проекта стотици софиянци ще могат да се насладят на красотата на Витоша.

Борисов поясни, че със зам.-кмета по образованието ще направят всичко възможно, за да може учениците от столичните училища да идват свободно до Дендрариума.

Кметът изказа недоволството си, че все още не е изяснена собствеността на парк "Витоша", което по думите му води до колективна безотговорност при стопанисването му.

Зам.-кметът по екология Милор Михайлов от своя страна обясни, че реконструирането на Дендрариума е на стойност около 230 000 евро, като 90 на сто от средствата се поемат от програма ФАР.

Съвсем скоро предстои и откриването на уеб сайт http://www.dendrarium.com/, поясни ръководителят на проекта Станислава Станчева, която изцяло се е занимавала с административните дейности по проекта.

Тя обясни, че Дендрариумът се намира на около 1300 м надморска височина, което го прави достъпен от столицата.

Станчева каза още, че от него до местността Златните мостове е изграден асфалтиран път. За удобство на софиянци има и втори маршрут, който води до хижа „Планинец" и хижа „Бор".

Тя допълни, че проектът е стартирал преди две години и е трябвало да приключи през 2005 година, но тъй като ремонтни и строителни дейности на Витоша могат да се осъществяват само от месец май до септември, това е довело до по-късното приключване на проекта.