Тържествено започна работният ден на министър-председателя Бойко Борисов. Българският писател и редактор Владимир Зарев получи държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за 2017 г.

Зарев бе удостоен с нея за изключителния си принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности на тържествена церемония в Министерския съвет.

Чест е за мен, за колегите, за всички нас, поздрави го премиерът Бойко Борисов.

Министърът на културата Боил Банов заяви, че за нас е чест да бъдем съвременници на такъв творец като Зарев. "Свободата е форма на различие" - тези негови думи цитира Боил Банов.

Годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена с постановление на Министерския съвет от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

Тазгодишният й носител е определен от жури с председател акад. Юлиан Ревалски - председател на БАН, и членове: проф. Станислав Семерджиев - ректор на НАТФИЗ, проф. Николай Драчев - ректор на НХА, доц. Красимира Александрова - директор на НБКМ, проф. д-р инж. Иван Марков - ректор на УАСГ, проф. Маргарита Ваклинова от БАН и композиторът и диригент проф. Пламен Джуров.

Самият Владимир Зарев сподели, че е горд да получи тази награда.

Припомняме, Владимир Зарев е роден на 05 октомври 1947 г. в София. Завършил е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". От 1973 г. работи в списание "Съвременник", на което понастоящем е главен редактор.

Владимир Зарев е автор на 18 книги, между които трилогията "Битието", "Изходът", "Законът", култовият роман "Разруха", романите "Лето 1850", "Поп Богомил и съвършенството на страха", "Хрътката", "Хрътката срещу Хрътката". Негови творби са превеждани в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия, Германия.

Той е син на известния историк и литературен критик акад. Пантелей Зарев и брат на режисьорката Весела Зарева (родена 1943 г.). Владимир Зарев е член на Съюза на българските писатели (СБП). Първия си разказ печата в сп. "Пламък".

Романите му се превеждат на много европейски езици, а "Разруха" става бестселър в Германия и САЩ. През 2013 г. ТВ7 пуска сериала "Дървото на живота", екранизация по романа "Битието". Съпругата му, поетесата Мирела Иванова, е уредника в дома-музей "Иван Вазов". Имат 3 дъщери.