Всяка година в дните около новогодишните празници десетки домашни кучета се губят.

При пристъп на паника дишането се учестява, животното може да загуби ориентация и да иска да се скрие възможно най-бързо в най-близкото място, което счита за достатъчно сигурно.

Именно заради фойерверките и пиратките в периода между Рождество Христово и Нова година има изключително много загубени домашни любимци, посочват служителите от фондация “Четири лапи”.

Те съветват собствениците на кучета да бъдат внимателни по време на разходка и да спазват няколко основни правилаизвеждане за кратко по светло, на повод и само на познати места.

Екипирането на домашния любимец със светеща каишка или проследяващо устройство също е добра идея.

Ако все пак изгубите своето куче на улицата или в парка, не изпадайте в паника, съветват още от фондацията.

При панически пристъп кучетата често побягват към дома или се скриват в най-близко разположените гъсти храсти. След като паниката поотмине, те обикновено се връщат на мястото, където са се отделили от собственика си.

Затова е добре още от самото начало да включите повече хора в търсенето, като един задължително трябва да остане на мястото, на което животното е било видяно за последен път и още един – около дома.

Пуснете снимки в социалните мрежи и предупредете останалите хора с кучета в парка да се оглеждат.

Ако до няколко часа не откриете кучето си, разлепете обяви със снимки в кварталните зоомагазини, ветеринарни клиники, супермаркети или спирки на градския транспорт. Задължително проверете в интернет обявите за намерени кучета и при първа възможност посетете близките приюти, за да се уверите, че четириногият ви другар не е попаднал там.

От „Четири лапи“ припомнят, че най-сигурният начин да бъде направена връзка между кучето и неговите собственици е идентифицирането на животното с микрочип. Големият колкото оризово зърно транспондер се имплантира под кожата в областта на врата и съдържа 15-цифрен код.

Срещу този номер ветеринарният лекар, поставил чипа, трябва да въведе информацията за самото куче и за неговите собственици в националната база данни на Българска агенция по безопасност на храните.

При пристъпи на паника вкъщи, лекарите на „Четири лапи“ съветват да осигурите спокойно и тъмно място, наподобяващо бърлога, в което домашният любимец да може да се скрие и да се чувства защитен - за предпочитане в килер, баня или дори под леглото.
Можете да понижите нивото на стрес и като го галите и му говорите успокоително.

От „Четири лапи“ препоръчват употреба на успокоителни за животни само след консултация с ветеринарен лекар, който познава добре темперамента на животното.