На тържествена церемония пред Паметника на Васил Левски в София бяха отбелязани 146 години от неговото безсмъртие. Възпоменателната церемония започна с изпълнения на актрисата Силвия Лулчева на стиховете на Ботев и Вазов, посветени на обесването на Апостола.

От обесването близо век и половина на тази дата се явяваме на символичен рапорт пред Паметника на Апостола, за да му кажем какво става с чистата и святата република. С братството без оглед на вяра и народност. Още ли народната работа стои над всичко или вече просто й казваме политика, пита реторично президентът.

Работим изцяло български и не искам да се водим по никого извън българско, е казал Левски, но така ли е днес? Неслучайно пред османските власти Левски изрича горчивите думи "нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия". Неговите картини висят като икони в запусната черква, волята за всяка истина и правда са посилни. С тях един дякон поведе цял народ. Показа ни, че дори робът може да е свободен, както може и свободният да погуби свободата си, защото това е въпрос на избор, въпрос на борба, заяви Радев.

Борисов, Каракачанов и Сидеров поднесоха цветя пред паметника на Апостола в София

Борисов, Каракачанов и Сидеров поднесоха цветя пред паметника на Апостола в София

Почитаме 146-та годишнина от гибелта на Васил Левски

Съзнанието, че не думи трябват, а дела е почитта към Апостола днес, не поднесените венци, изтъкна държавният глава. Поклон пред делото на Васил Левски!

Въпреки всички перипетии и несгоди, въпреки малките и големи предизвикателства Левски не прави компромис с вярата в българския народ и има мечтата и каузата за свободна и независима България, каза в словото си кметът на София Йорданка Фандъкова. Делото на Левски е незавършващ урок какво означава да бъдем българи и свободни хора. Да не допуснем на това бесило да увисне светлото дело и вярата на Левски, призова Фандъкова. Левската крачка, от страха до смелостта, от смирението до дързостта, това е крачката на Васил Иванов Кунчев. Този скок от робството към свободата, в който той увлича цял народ.

Ученичката от 12 клас Десислава Димчева от Испанската гимназия прочете своето есе, посветено в памет на Левски. По-рано в храм "Света София" се проведе Архиерейска панихида в памет на Дякона. Тя беше последвана от традиционното литийно шествие от храма до паметника на Васил Левски. С поднасяне на венци и отдаване на почит завърши възпоминателната церемония пред паметника на Апостола.

Левски и как са го издирвали: произход, възраст, очи

Левски и как са го издирвали: произход, възраст, очи

Показаха нова снимка на Апостола, открита в османските архиви