За една година съм имал само една среща и то онлайн с министъра на културата. Разговорите обикновено не раждат страхотни практически идеи, но е нужно да си говорим, да обменяме опит, да споделяме кой какво мисли, да разберем каква е стратегията на Министерството на културата, а не да я научаваме от телевизията. Изкуството театър не се прави само защото актьорите вземат заплати, а се прави, защото едни хора имат нужда от общуване, от заедност. Връзките са скъсани".

Това заяви пред БНР директорът на Младежкия театър "Николай Бинев" в София Владимир Люцканов.

Той запита и защо е необходимо театрите да играят пред 30% пълни салони.

Банов за коронавируса и културата: Мерките ни са за пример, театри и опери няма да се затварят

Банов за коронавируса и културата: Мерките ни са за пример, театри и опери няма да се затварят

В бюджета за 2021 г. има повече пари за култура - културата у нас е обезпечена

"В салона няма големи групи хора. Имаш салон с 500 места и в него хората - 100 души, са разхвърляни през няколко метра. Не виждам защо трябваше да падаме от 50% на 30%", подчерта той.

Люцканов недоумява какво са правили досега ръководните органи, че не са се подготвили за това, което се случва в момента.

Министерството на културата и Съюзът на артистите в България трябваше да помислят да поемат разходите за тестването на актьорите. В тази система сме не повече от 5000 души, смята той.

Припомняме, че преди два дни културният министър Боил Банов заяви, че мерките ни са за пример, а театри и опери няма да затварят. 

Театрите очакват държавата да ги финансира още 6 месеца от януари

Театрите очакват държавата да ги финансира още 6 месеца от януари

Христо Мутафчиев: Театрите се грижат за душата, всички ще се разболеем, ако ги затворим