Протестират таксиметровите шофьори в Ямбол. Причината е нападението над техен колега, който беше прострелян от двама ученици преди два дни, съобщава БНР. 

18-годишният Симеон Димитров от Елхово и 14-годишният Костадин Стоянов са задържани от полицията малко след престъплението. Пострадалият 31-годишен таксиметров шофьор е в тежко състояние, в болница. Единият от учениците Симеон Димитров е шампион по бокс.

"Протест спрямо посегателството над наши колеги - шофьори. Молим се на Бог. Нямаме друга помощ отникъде. Може би ще е малко трудно за всички да се записва кой клиент откъде се кара, за къде се кара. Ако трябва, имена ще се вземат, ЕГН ще се взема. Имаме такава опция да се искат ЕГН-тата, когато излизаме извън града. Някакъв по-голям контрол. По-адекватни мерки от полицията", споделят участници в протеста, какви са мотивите им да се включат и какви са исканията им.

Към протеста се присъединяват и шофьори от София и Сливен. Протестиращите внесят своите искания в Община Ямбол, основно за по-голям контрол и за урегулиране на местата за такситата. 

Ученици от спортното застреляха таксиметров шофьор в Ямбол

Ученици от спортното застреляха таксиметров шофьор в Ямбол

Искали да го ограбят

Професор Калин Гайдаров, който е член на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България и преподавател в Нов български университет, коментира пред БНР темата за агресията сред младите, като подчерта, че отговорът на въпроса - защо хора на такава крехка възраст, с отлични спортни резултати, се държат като гангстери, трябва да се търси в липсата на адекватни примери и ценности в обществото.

"Ние имаме едни практики, които, за съжаление, се задълбочават в тази област - това е така наречената "всепозволеност" и липсата на ясна, отчетлива и реципрочна реакция от страна на институциите по отношение на видни нарушения не само от криминален тип, но и от социален и морален тип", обясни проф. Гайдаров.

Агресията на децата - проблем на възрастните

Агресията на децата - проблем на възрастните

Децата не получават в училище умения как реално да общуват, как да се изразяват, да развиват емпатия

"Обществото няма и не е имало, за съжаление, в близкото минало ясна визия за това как ще се развива в областта на морала, на отговорността на хората един към друг - ние нямаме социални ценности. Обществото по никакъв начин и всички хора в него нямат пред себе си примерът, който да ги сплоти и да ги организира и хората, които имат едно позитивно социално поведение, да бъдат подкрепени от обществото, да бъдат насърчавани, да бъдат давани и позитивните примери за постижения в области на социалното функциониране, които са от полза за всички", допълни той.

"Вместо това ние виждаме непрекъснато агресия, насилие, безотговорност, нахалност, безочие и така нататък - и когато обществото не реагира, когато то няма позитивен списък, така да се каже, какво трябва да правят хората и какво обществото иска да правят хората, как то иска да изглежда, то тогава, както се казва, всеки може да прави каквото си иска", обясни Гайдаров.

Румен Радев припомни, че спортът може да помогне за изкореняването на агресията
Обновена

Румен Радев припомни, че спортът може да помогне за изкореняването на агресията

Държавата се отдръпна от финансирането на спорта, призна държавният глава

Професорът подчерта и огромната роля на образователните институции за това децата да бъдат възпитавани в отговорно социално поведение и това трябва да бъде целенасочена държавна политика.