Обществото ни поема посока, водено от своите страхове. Истанбулската конвенция, Стратегията за детето, сега и Законът за социалните услуги имаха съпротива. Непрекъснато се говори за децата. Този закон съдържа информация за децата с увреждания, за хората с увреждания.

Това заяви пред БНТ Йорданка Бекирска, адвокат по семейно международно право, която бе поканена заедно с Ивайло Тинчев, зам.-председател на управителния съвет на Националната асоциация "Поход за семейството" да обсъдят Закона за социалните услуги. 

Майки се тревожат от подмолни опити за отмяна на Закона за социалните услуги

Майки се тревожат от подмолни опити за отмяна на Закона за социалните услуги

От "Атака" предлагат законопроект за отмяна на Закона за социалните услуги

Според Тинчев този закон трябва да бъде временно отменен. Проблемът е, че социалната услуга се предоставя от неправителствен доставчик. Според него има опасност ролята на родителите да бъде изместена от неправителствени организации.

"Чл. 47 от Конституцията казва, че отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата. Няма как едно НПО да консултира децата, да им казва как да действат в определени ситуации - това е притеснително", каза Тинчев.

От Светия Синод призоваха НС да отложи Закона за социалните услуги

От Светия Синод призоваха НС да отложи Закона за социалните услуги

В закона прозирала отменената Национална стратегия за детето 2019-2030

Според Бекирска, която вероятно визира дейността на спешния телефон за жертви, пострадали от насилие, вече 20 г. е така.

"20 г. чакахме, че държавата ще влезе във функцията си. На тази линия повече родители се консултират. Ежедневно се срещам с деца, срещали насилие", каза тя.

По думите на Тинчев само 80 народни представители са участвали в приемането на този закон и обсъждането му на първо и второ четене. Ние решихме да се запознаем в дълбочина с този закон. "Не очаквахме, че в закона за социалните услуги ще бъдат прокарани промени в още около 27 закона и подзаконови нормативни актове", заяви Ивайло Тинчев.

Според него Агенцията за социално подпомагане (АСП) ще предоставя стандартите, от друга страна - стандарти ще въвеждат контрола и качеството на социалните услуги.

"Нямаме доверие и с основание нямаме доверие. В преходните разпоредби са приложени документи, които не са виждани", каза Тинчев, визирайки Закона за социалните услуги, който трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 г. 

Едночасов протест на социалните работници в цяла България

Едночасов протест на социалните работници в цяла България

Искат по-добри заплати и условия на труд

С новия закон неправителствените организации получават много повече власт и се сливат с държавата в много отношения. Получават власт към кои социални услуги да насочват, също така се въвеждат задължителни социални услуги, които съдът може да постанови по предложение на НПО-тата, смята Тинчев.

"В този смисъл те играят вече ролята на посредник между държавата и децата и това е притеснително. Сега могат и са задължени Социално подпомагане и НПО-та да консултират децата без родителите да бъдат питани за това", каза той.

Според Йорданка Бекирска много често децата се консултират срещу това, което родителите им причиняват. "Идеята е да има координационен механизъм между всички държавни структури и държавата като обществен регулатор да бъде отгоре", допълни адвокатът.

Дори на финала двама участници не останаха без да се репликират един друг. Бекирска заяви, че държавата подкрепя добрите практики, имайки предвид социалните услуги от неправителствените организации. Тинчев веднага заяви: "Разбира се че я подкрепяте, 4 млрд. трябва да се усвоят".