Тази година морето е много динамично и опасно. От 1 юни досега почти всеки ден има мъртво вълнение и солган. Морето се променя с дни и часове. За това предупреди спасителят Петър Русев пред БНТ.

Припомняме, че вчера две деца на 9 и 15 години загубиха живота си - на неохраняем плаж край Крайморие и на централния плаж в Поморие. Предполага се, че причина за инцидента е бурното море и мъртвото вълнение.

Русев предупреди, че в морето има големи вълни, дупки, ями и течения, което е опасно за децата и тези, които не могат да плуват.

Той призова плажуващите да спазват флаговата сигнализация. По думите му някои хора изпълняват указанията на спасителите, други не. На тези, които не изпълняват, се правят актове с общинска полиция, които са на стойност между 50 и 1000 лв.

Две деца се удавиха в "Крайморие" и на Поморие
Обновена

Две деца се удавиха в "Крайморие" и на Поморие

Жертвата е от село Дебелт

"Много хора си мислят, че на произвол слагаме червен флаг, а това е опасно", подчертава Русев.

Спасителят препоръчва, ако сме в морето и попаднем на подводна яма, да не изпадаме в паника. Първото нещо, което човек трябва да направи, е да легне по гръб и да вика, и маха за помощ.

Не трябва да се борим с течението, защото то е с голяма скорост и единственото спасение е да се плува по диагонал и накосо.

Препоръките на спасителя е винаги да се къпем в група и да избягваме къпане на неохраняеми плажове.