Запълват се местата в двата приюта за бездомни хора в Пловдив, където има и Център за временно настаняване, съобщи БНТ.

Новите нуждаещи се приемат след тест за коронавирус. Тази седмица е регистриран първият случай на човек с положителна проба. И първият и вторият тест на жена са били положителни.

Нуждаещите се от подслон в социалните институции, задължително правят бърз антигенен тест. В Центъра няма служител с медицинско образование.

"Уведомява се спешна медицинска помощ, тъй като лицето е във видимо недобро здравословно състояние, да може да бъде съответно настанено в лечебно заведение и излекувано", каза Веселина Ботева, директор Дирекция "Социална политика".

Заместник-кметът на община Пловдив Георги Титюков изтъкна, че там няма специален изолатор тук и за това няма да рискуват заразяването на още 26 души. "Още повече, че тук персоналът е трима-четирима души и сред тях няма медицинско лице, няма кой да полага специализирани грижи, все пак това е социална услуга", заяви Титюков.

В момента жената се лекува в общинската болница "Свети Мина". След като я изпишат, тя ще бъде приета в Центъра, където е потърсила помощ.

Няма данни колко от настанените хора са ваксинирани, но в последните дни регистрират повишен интерес към имунизацията.

И в приюта за бездомни и в Центъра за временно настаняване все още свободни места има. Има готовност и за разкриването на още.

"С походни легла, допълнителни легла би могъл да се увеличи капацитетът, ако има повече желаещи, отколкото можем да посрещнем, отделно от това и с цел трайно решаване на проблеми на бездомни хора Община Пловдив спечели проект и в момента изгражда социални жилища, 74 апартамента", допълни зам.-кметът Георги Титюков.

Предстои среща между полицията и Общината, на която ще се реши как ще се действа при сигнали за бедстващи пловдивчани през предстоящия зимен сезон.