Битката за Иракли не е свършила. Това коментира пред news.bg Янина Танева от гражданска инициатива "Да спасим Иракли" по повод решението на Върховния административен съд.

То потвърждава решението на Бургаския административен съд от септември миналата година, с което издаденото разрешение за строеж  на фирма "Суис пропъртис" в защитената местност беше обявено за незаконно. Фирмата имаше намерение да вдигне ваканционен комплекс с название "Ривърсайд вилидж".

Според Танева решението на върховните магистрати е отменило едно очевидно незаконносъобразно намерение.

Все пак тя определи решението на ВАС като една „хубава награда за всички онези толкова много хора, които толкова години се бореха за нещо, което изглеждаше невъзможно".

Тя припомни, че в началото протестите в защита на Иракли са били инициирани от едва трима души, а впоследствие към тях са се присъединили хиляди. Това доказва, че гражданското общество се е пробудило, че младите хора могат да променят нещата, коментира Танева. Въпреки това тя изтъкна, че „ако други млади хора бяха легнали под други багери много строежи щяха да бъдат спрени".

Запитана дали след решението на ВАС битката за Иракли е свършила, тя отговори: „Не е свършила, изглежда, че сякаш е свършила. Проблемът е системен и продължава".

На въпрос дали има информация за други строежи в близост, Танева посочи, че има информация за нови инвестиционни намерения с неясни подбуди. Тя уточни, че става въпрос за местността Кладери. Там по думите й се планира да бъдат изградени малки фамилни къщички. „Явно обаче тези „къщички" ще са за много големи фамилии", иронично коментира Танева.
Тя е силно притеснена от започващите строежи в района и поясни, че експерти сравняват доклада за оценката за съвместимост с построеното. Строежите напредват доста бързо, продължаваме да следим и РИОСВ, и оценката за въздействие, и инвесторите, отбеляза Танева.

Тя припомни, че природозащитниците са притеснени за състоянието на река Вая и околната природа. "Реката трябва да бъде рекултивирана и да се премахне дигата, заради която срещу страната ни беше започната процедура от Европейската комисия, заяви Танева. Гората в близост беше изсечена под предлог, че е храсталак", поясни Танева. Впоследствие са били засадени дръвчета, но това е направено върху дигата, която пък трябва да бъде премахната, разясни Танева.

Вината отново е на фирма „Суис пропъртис".