Собствениците на имоти от село Бели бряг, които все още живеят в селото и които по-рано днес излязоха на протест пред НС с искане за справедливи обезщетения, ще подадат документи за стартиране на процедура по оценка на имотите.

Припомняме, имотите на хората са на пътя на разширяващите се рудници за лигнитни въглища "Мини Марица-изток". В същото време жителите, които трябва да се изселят, не одобряват ниските обезщетения, които държавната компания им предлага за изкупуване на имотите им. Това беше и причината за днешния им протест. Недоволстващите бяха приети в Министерството на енергетиката на разговор с заместник ресорния министър Жечо Станков.

Протест пред НС - изселват две села на пътя на рудниците на "Мини Марица-изток"
Обновена

Протест пред НС - изселват две села на пътя на рудниците на "Мини Марица-изток"

Хората искат адекватно обезпечение за имотите си

С подаването на документите за стартиране на процедура по оценка на имотите жителите няма да бъдат поставени в ситуация на зависимост от държавата.
Този ход ще бъде база за бъдещи разговори за справедливо обезщетение, уверяват от Министерството на енергетиката в прессъобщение.

До момента "Мини Марица-изток" ЕАД са закупили 122 имота на жители от селото и остават още около 20. Повечето от хората, които все още живеят там, обаче не са подавали документи за оценка или оценките са твърде стари и така процедурата по продажба на имотите им не може да стартира.

В хода на срещата Станков подчерта, че продажбата е доброволен акт и държавата по никакъв начин не желае да принуждава когото и да било.

Зам.-министърът акцентира и върху сериозната социална програма, предлагана от дружеството на жителите от селото, които продадат имотите си:

- хората ще имат възможност да останат да живеят напълно безвъзмездно в своите къщи до 2 години след продажбата;

- преместването на разстояние до 100 км. на онези от тях, които сменят жилището си, е за сметка на дружеството;

- "Мини Марица-изток" ЕАД финансира и всички нотариални и държавни такси, местни данъци и комисиона за брокер при покупката на нов имот;

- на собствениците на земеделски имоти се изплаща и еднократно обезщетение в размер на получената рента за предходната година;

- трайните насаждения се оценяват и заплащат според оставащите им години за живот - така например ако едно дръвче ябълка ще дава плод още десет години, тази бъдеща продукция се заплаща в момента на продажбата;

- част от рекултивираните след добива на въглища земи се предоставят от мините за земеделско ползване на желаещите лица, за да се съхрани поминъкът им;

- "Мини Марица-изток" ЕАД осигурява и безплатна правна помощ на хората в процеса на продажба на старото и закупуване на ново жилище.

По график добивът на въглища от района на село Бели бряг трябва да започне през 2023 година.

Рудник иска да купи на безценица къщите на хората в две села, възмутена Манолова

Рудник иска да купи на безценица къщите на хората в две села, възмутена Манолова

Омбудсманът призова НС да гласува мораториума за парк "Бедечка"