Жителите на столичния кв. "Витоша" протестират заради липса на тротоари, детски площадки и училище, интензивен трафик и замърсяване, възмутени са от строежа на нова 17 етажна сграда, съобщава БНТ.

Протестиращите обясняват, че въпросната сграда е с капацитет от 30 000 кв и ще предизвика трафик от поне 400 автомобила. Всички автомобили от целия квартал разполагат само с един изход. Именно затова сутрешният трафик е изключително натоварен.

Майки с малки деца буквално ходят по улицата, между колите, между камионите, в праха, обяснява участничка в протеста. Всяка вечер се събират към 10-15 деца, поради липса на площадка , всички играят на улицата.

Позицията на общината е, че площадки за децата ще има, както и изходи към главните пътища. Общината обещава позицията на жителите да бъде чута.

"По отношение на вход-изходите на района - те са предвидени. В момента е готова оценката на още един вход - оценката за отчуждаване на имоти на още един вход/изход на района и ни предстои другата седмица среща със собствениците на имотите, за да можем да се уточним , живот и здраве при успешно проведени преговори, да отворим още един вход/изход съвсем в скоро време, което ще облекчи значително точно в тази част влизането и излизането от квартала", коментира Любомир Дреков, кмет на Столична община, район "Лозенец".