България спечели втори златен медал от вече завършилото в Прищина Европейско първенство по вдигане на тежести, съобщава официалният сайт на БФВТ www.wfbulgaria.com.

При най-тежките 17-годишни кадети, в кат. над 94 кг Христо Христов просто премаза своите съперници. Шест успешни опита и злато в двубоя с общ резултат 355 кг. Христов записа успешни опити в изхвърлянето на 150, 155 и 160 кг, след това в изтласкването мина последователно без проблем през 185, 190 и 195 кг.

Така състезателят на СКВТ Титан Варна изправари останалите с цели 23 кг. Втори остана Енцо Кюворге от Холандия с 332 кг, толкова има и бронзовият Арсен Марденов от Русия. Личен треньор на Христов е Живко Николов.

България с първи медал в двубоя на Европейското първенство по вдигане на тежести

Васил Господинов стана европейски вицешампион по вдигане на тежести

Страхотен успех на Васил Господинов

Злато за България и в изхвърлянето на кат. 69 кг при 17-годишните кадетки. Мария-Магдалена Кирева грабна титлата в първото движение с 86 кг, след като премина с успех през 80 и 84 кг. В изтласкването обаче представителката на хасковската школа се справи в първи опит с 95 кг и след това два пъти не успя на 100 кг. Така възпитаничката на треньора Живко Архондев остана четвърта в крайното класиране със 181 кг. Шампионката е от Турция, пред две румънки, които щяха да са след нашата състезателка ако тя бе вдигнала 100 кг.

Също при 17-годишните в кат. 85 кг при Златомир Ковачев от Смолян с треньор Милка Манева се нареди седми в двубоя и в двете движения с 275 кг(120 и 155).

Световен прецедент: Отмениха огромната глоба на федерацията ни по вдигане на тежести!

Световен прецедент: Отмениха огромната глоба на федерацията ни по вдигане на тежести!

Няма да плащаме 500 000 долара на IWF

"Добре е, че поддържаме традицията при младите неизменно да печелим медали на подобни големи първенства. Със златото днес Христо Христов доказа, че е един от най-талантливите млади щангисти на планетата, отдавна не сме имали толкова класен състезател при супертежките. Искам да благодаря на всички треньори по центровете за добрата работа и да пожелая нови успехи на младите ни надежди в бъдеще", заяви веднага след първенството олимпийският шампион Иван Иванов, треньор на националните отбори.

Така само в двубоите България спечели общо 6 медала от шампионата в Прищина - злато за Ивана Петрова и Христо Христов, сребро за Галя Шатова и бронз за Мария Димитрова, Ангел Русев и Виктория Станева. Други шестима нашенци останаха на косъм от отличията, като се наредиха четвърти в крайните класирания. Общо с отличията в отделните движения нашите се завръщат от Европейското в Косово с 19 медала: 7 златни, 5 сребърни и 7 бронзови.