Българската федерация по вдигане на тежести спечели делото срещу Международната федерация за отмяна на наложената глоба от 500 000 долара. Решението стана факт, след като Международния спортен арбитраж в Лозана се произнесе в полза на БФВТ и постанови глобата за невалидна. Новината съобщи адвокат Радостин Василев, който отскоро защитава интересите на родната централа.

През март 2015 г.. по време на внезапен допинг тест бе открито наличието на анаболния стероид "станозолол" в пробите на 11 български щангисти от националните отбори. По-късно три независими проверки в авторитетни лаборатории сред които тези в Хамбург и в Кьолн доказаха, че причината е замърсена партида на хранителната добавка "Трайбест".

Федерацията по вдигане на тежести глобена с 500 000 долара

Федерацията по вдигане на тежести глобена с 500 000 долара

Може да пропуснем световното

Решението на Международният спортен арбитраж(КАС) доказва, че мотивите на българската страна са били уважени при отсъждането по казуса като аргумент за това замесените български спортисти, треньори и федерация да не понесат още незаслужени санкции и последствия. Напълно се приети са аргументите на адвокат Василев за редица процедурни нарушения при взимането на решението, съобщават от родната федерация.

Така Българската федерация вдигане на тежести (БФВТ) стана първата успяла да отмени решение на Международната щанги федерация (IWF) за огромна финансова санкция.

Това е третата голяма победа за българската страна по случая, след като през юни 2015 г. IWF уважи аргументите на БФВТ и наложи минимални наказания на българските щангисти, намесени в допинг случая от март т.г. Вместо регламентираните в Правилника 4 години лишаване от състезателни права за първо провинение и доживотно наказание за второ, нашите тежкоатлети получиха съответно 9 месеца и 18 месеца. Този случай също бе без прецедент и драстичното намаляване на наказанията показа, че световната щанги федерация е взела предвид безспорните доказателства, че българите са станали жертва на чужда небрежност.

След това през миналата година КАС отмени първоначално наложената глоба, но IWF спря българите от участие на Олимпиадата в Рио и се опита повторно да глоби БФВТ с половин милион долара - нещо, което сега КАС отново постанови като неправомерно и се произнесе в полза на българската страна.

"Повторното Решение на КАС е нов категоричен сигнал от най-авторитетната правна институция в спорта че вината е извън нас," заяви президентът на БФВТ Неделчо Колев.

Така за първи път в историята българските щанги успяха да убедят световните институции - включително и Международният арбитраж в Лозана - да уважат твърденията на БФВТ и въз основа на това да не налагат предвидените тежки наказания за съответните спортисти, пише "Труд".

Българското вдигане на тежести вече няма думата в Европа

Българското вдигане на тежести вече няма думата в Европа

Останахме без представител за Стария континент