Българката Таня Цекова-Шишова разби световния рекорд на Гинес за йога. Тя подобри времето в дисциплината Longest Chin Stand. Досегашният рекорд беше едва 2 минути и 27 секунди.

Таня Цекова-Шишова успя да изненада йога общността, събрала се в 78 СУ "Христо Смирненски" в Банкя, с невероятния резултат от 21 минути и 26 секунди. По време на нейния опит за подобряване на рекорда тя бе непрекъснато напътствана и подкрепяна от своя учител д-р Аман Суд, който е президент на World Real Yoga Aliance.

Рекордът бе част от втория Индо-български йога фестивал, в чиято организация Цекова-Шишова участва активно. На събитието присъства и посланикът на Индия в България Нейно превъзходителство Пуджа Капур.

Православната църква възмутена от въпросите за йога в матурата

Православната църква възмутена от въпросите за йога в матурата

Недопустимо било да се пропагандира и натрапва нетрадиционното за България учение

Таня Цекова-Шишова е родена в София през 1991 година. Тя започва спортната си кариера с художествена гимнастика през 1995 г. като състезател на спортен клуб "Илиана". За 14 години в художествената гимнастика Таня печели много призови места и награди. През последните 6 години от тях е част от националния отбор по художествена гимнастика на България.

През 2010 г. Таня е принудена да прекъсне спортната си кариера заради травма в кръстната област на гръбначния стълб. Тогава изглежда, че със спортната ѝ кариера е свършено, но тя открива йогата с учителите Даниел Петров и Ива Благоева. С помощта на йогата младата спортистка успява да се възстанови от травмата.

Така вече 8 години тя се занимава с йога, като в 7 от тях Таня е ѝ преподавател в различни йога клубове в България и Франция. В България тя е част от йога клуб "Скорпион".

Богослови скочиха срещу текстове за йога в матурата на зрелостниците

Богослови скочиха срещу текстове за йога в матурата на зрелостниците

В същото време от МОН усложняват въвеждането на вероучение

След като завършва курс за артистична и спортна йога към Международната йога федерация през 2011 г. тя бележи редица забележителни резултати: през 2011 г. е европейски шампион по йога в София и световен вицешампион в Пунта дел Есте, Уругвай; през 2012 г. е европейски и световен шампион в четири различни дисциплини, както и две втори места, индивидуално и в двойка с Ива Благоева в Москва; през 2013 г. е световен шампион в три различни дисциплини, и едно второ място в Париж.

През 2014 г. Таня Цекова-Шишова се дипломира и като физиотерапевт към Националната Спортна Академия "Васил Левски".