Министър на финансите Симеон Дянков даде обширно интервю по въпроса с финансовата ревизия, която тече в Българската федерация по волейбол. В сутрешния блок на БНТ1 министър Дянков разкри, че проверката е установила огромни проблеми в БФВ.

"Самата ревизия е приключила, на господин Данчо Лазаров са дадени актовете. Те са доста големи на брой и като суми. Той има двуседмичен срок заедно с федерацията да отговори, след това става вече публично достояние", разкри Дянков.

"Това е третата проверка в спортна федерация след ските и мотокроса, като по предварителните ми наблюдения тук проблемите са най-сериозни. Толкова сериозни, че смятам за следващия бюджет да предложа на Министерски съвет специална бюджетна процедура", продължи вицепремиерът на България.

"Наливаме огромни пари във волейбола, но ако те не се управлят добре защо го правим? Всяка федерация получава от държавата пари за подготовката на своите отбори. Предполагам, около 4-5 милиона са дадени от самия бюджет на Нейков. Извън тях обаче за домакинства ние сме дали като извънредни пари някъде около 3 милиона лева за Световна лига, олимпийска квалификация."

"Тези домакинства са добри за спорта, добри за България. Спорта е важен, но и финансите са важни, така че от друга страна, ако не се управляват добре парите, аз искам в самия бюджет да се казва явно „За тези федерации има и наказание”. Например Федерацията, която не е изпълнявала добре и има лоши показатели в Инспектората, за една, две или три години, въобще да не получава, да е отрязана от държавни пари", уточни Дянков.

"Ще предложа много резки наказания извън това, което предлага Финансовия инспекторат", обеща финансовият министър.