Българският национален отбор по художествена гимнастика - Невяна Владинова, Боряна Калейн и ансамбълът ни се завърнаха от Азербайджан тази вечер след големия си успех на турнира за Световната купа в Баку.

Нашите момичета кацнаха развълнувани на летище София точно 20.45 ч., след като през уикенда спечелиха пълен комплект медали в азербайджанската столица, съобщиха от Българската федерация по художествена гимнастика.

Ансамбълът беше отличен със злато в многобоя, сребро на топки и въжета и бронз на ленти.

Невяна Владинова се класира трета в многобоя, а за изключителното си съчетание с лента се окичи със злато и за първо път химнът на България беше изпълнен в нейна чест на състезание от такъв ранг. Тя спечели още един медал - бронзов, на топка.

Гимнастичката сподели, че вечерта преди финалите председателката на БФХГ Илиана Раева й е казала да сънува златен медал и за нея този медал е наистина като сбъднат сън.

"Още ми е малко трудно да повярвам какво се случи, всичко още ми е като сън. Спечелих първия си медал в многобоя, а златото на лента беше черешката на тортата. Състезанието беше тежко, тръгнах по-колебливо първия ден. След това направихме анализ и всичко свърши добре." - заяви Владинова, цитирана от bTV.

Втората ни участничка в индивидуалните състезания - Боряна Калейн, също се представи убедително и се класира за финала на лента, където зае седмо място.

Момичетата от ансамбъла се завърнаха амбицирани на следващото състезание, което е в София, да изиграят и четирите си съчетания без грешка.

"Научихме, че борбата не стига само до многобоя и, че трябва да се бориш до последно. Искаме следващия път да изиграем и четирите състезания без грешка. Здравословните проблеми явно ми носят късмет." - каза с усмивка Елена Бинева, която пристигна в Баку с температура, преди това игра с травма на крака в Москва, а на Световните купи в Пезаро и Ташкент игра с лонгета на ръката.

Момичетата нямат търпение да играят пред родна публика от 5 до 7 май в "Арена Армеец", когато София ще е домакин на Световната купа. На нея ще участват Невяна Владинова, Катрин Тасева и ансамбълът ни в категория жени.

Преди това - на 2 и 3 май, ще се проведе съпътстващият международен турнир за Купата на София, в който при жените ще ни представят националките Боряна Калейн, Ерика Зафирова и Петя Борисова. Българските представителки при девойките ще са Вая Драганова, Елизабет Йовчева и Вероника Любчова. В състезанието ще участва и девическият ни ансамбъл - Мария Спасова, Бояна Гелова, Галатея Герова, Биляна Писова, Биляна Везирска и Лидия Василева.