В неделя сутринта ще се проведе първият финал от категорията АТР, в който ще има българско участие. Най-добрият ни състезател Григор Димитров ще се изправи срещу олимпийския шампион Анди Мъри в спор за трофея в Бризбейн, Австралия (АТР 250).

Двубоят е втори по програма на Централния корт и ще започне не преди 06:00 часа българско време. Преди двубоят на Гришо и Мъри, от 05:00 часа на същия корт ще се изиграе финала на двойки.

„Чувството да си на финал е невероятно. С моя треньор си говорехме преди сезона и той ми казваше, че ще играя финал още в първия си турнир. На него му беше лесно, но наистина не мога да опиша как се чувствам в момента", коментира развълнуваният Димитров.

„Григор е един от малкото млади тенисисти, които играят бекхенд с една ръка. Очаквам на финала да използва много слайс. Нямам представа дали ще бъде нервен, ще видим в неделя. Знам със сигурност, че ще даде всичко от себе си. Ще играе на 101%, все пак това е негов първи финал", сподели от своя страна Анди Мъри.

Димитров и Мъри вече са се срещали на корта. Това се случи в края на сезон 2011 на турнира в зала в Банкок. Тогава Мъри се наложи с 6:4, 6:4, след като показа по-добра игра в решителните моменти от двубоя. В последствие британецът спечели титлата.

С достигането си до финал Григор Димитров си осигури 150 точки за ранглистата, както и чек на стойност $41 450. Ако спечели титлата обаче, българинът ще си тръгне от Бризбейн с 250 точки и $78 800 от наградния фонд.

Финалът в неделя ще бъде паметен, защото за първи път българин ще спори за трофей в турнир от асоциацията на професионалните тенисисти.

В същото време честитки за Гришо отправи най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова. „Бравооо Гришо! Машина си! :)) Успех на финала!", написа Цвети в профила си в социалната мрежа Facebook.

Пътят към финала:

ГРИГОР ДИМИТРОВ:
I кръг: Брайън Бейкър (САЩ) – 6:3, 7:6 (8)
II кръг: Милош Раонич (Канада) – 6:3, 6:4
Четвъртфинал: Юрген Мелцер (Австрия) – 6:3, 6:2
Полуфинал: Маркос Багдатис (Кипър) – 6:3, 5:7, 7:6 (5)

АНДИ МЪРИ:
I кръг: - (не играе)
II кръг: Джон Милмън (Австралия) – 6:1, 5:7, 6:3
Четвъртфинал: Денис Истомин (Узбекистан) – 6:4, 7:6 (3)
Полуфинал: Кей Нишикори (Япония) – 6:4, 2:0 и отказване