Световният номер 1 Рафаел Надал се класира за ¼-финал на турнира от „Мастърс" сериите в Рим. Испанецът се наложи с 6:4, 6:2 над сънародника си Фелисиано Лопес, като по този начин прекъсна серията от 3 поредни срещи на клей, в които Рафа губи поне по сет.

И в днешния двубой Надал загатна, че не се намира в най-добрата си форма, но в сравнения с мъката от вчерашния ден (трисетова победа над 148-ия в света Паоло Лоренци) изглеждаше направо прероден.

Рафа първи стигна до пробив в мача, но в средата сета Лопес „върна жеста" за 4:3, след като Матадора сгреши на пръв поглед рутинно изпълнение на форхенд в близост до мрежата. Все пак световният номер 1 имаше последната дума и след втори пробив поведе в резултата. Далеч по-спокойна бе играта на Надал през втората част. Перфектни сервис-геймове и два пробива гарантираха на испанеца място сред най-добрите 8 в Рим.

В спор за място на полуфинал 5-кратният шампион от турнира ще се изправи срещу победителя от мача Марди Фиш (САЩ) - Марин Чилич (Хърватия).

По-късно днес на комплекса „Форо Италико" в игра ще видим и световният номер 3 Роджър Федерер (Швейцария), чийто съперник ще бъде Ришар Гаске (Франция). Късно през вечерта, в последната среща за деня на централния корт ще се появи и непобеденият от началото на годината Новак Джокович. Сърбинът, който има 33 поредни победи през сезона (общо 35) ще спори със Станислас Вавринка (Швейцария).