Испанецът Рафаел Надал започна с трудна победа защитата на титлата си от US Open. В среща от първи кръг Надал се наложи с 6:3, 7:6, 7:5 над състезаващия за Казахстан Андрей Голубьов в двубой, който продължи близо три часа.

Световният №2 изпитваше сериозни затруднения в определени моменти от мача и само късметът му помогна да спечели в три сета. През втората част Голубьов пропусна 7 сетбола, след което Рафа спечели изразително тайбрека със 7:1 точки. В заключителния трети сет пък испанецът изоставаше с 2:5 гейма, но отново събра сили и стигна до крайния успех без да загуби сет.

„Определено изкарах късмет, че днес победих в три сета. Той (Андрей Голубьов) е много труден съперник, никога не е лесно да се изправиш срещу него", коментира Надал, който по време на срещата допусна цели 6 пробива в подаването си.

„Пропуснах своите момент", съжаляваше след двубоя Голуньов. „Като цяло съм доволен от играта си, но не и дадени точки в мача. В края на втория сет имах няколко възможности да се наложа с 6:4, но не се възползвах. Като изключим тези моменти съм доволен", каза от своя страна Голубьов.

Надал от своя страна разкри, че е имал „фантастична" седмица преди US Open 2011 и се чувства прероден. В следващия кръг носителят на 10 титли от Големия шлем ще се изправи срещу Никола Маю от Франция, който се прочу с маратонския мач срещу Джон Иснър на Уимбълдън миналата година (70-60 в петия сет за Иснър).