Манчестър Сити е първият финалист в турнира за ФА Къп. „Гражданите" взеха сладка победа с 1:0 над градския си съперник Юнайтед на „Уембли" и ще си оспорват трофея с Болтън или Стоук Сити.

Като титуляр за „червените дяволи" излезе Димитър Бербатов, а Хавиер Ернандес остана на пейката. Българинът обаче се представи много слабо и изпусна два 100-процентови гола в самото начало. Алекс Фъргюсън пък го смени в 72-ата минута, след като Пол Скоулс получи червен картон.

Юнайтед започна по-силно и имаше предимство в първите минути. Първият сериозен шанс в мача се откри пред Бербатов в 15-ата минута. Всъщност Митко направи два (!!) страхотни пропуска, само в рамките на няколко секунди. Първо той бе изведен сам срещу Харт, но вратарят спаси. Атаката на Юнайтед обаче продължи, Нани овладя и центрира ниско към Митко. Нападателят на Юнайтед отново сътвори невероятен пропуск, пращайки топката в аут от около 3-4 метра. В 30-ата Бербо пак опита да се разпише с глава, но положението бе неудобно и стреля в аут.

Първата по-опасна ситуация пред Сити дойде чак в 32-ата минута. Гарет Бари получи пас в пеналта, завъртя се и стреля, но топката облиза външната страна на мрежата.

В 35-ата Балотели се опита да изненада Ван дер Сар с далечен удар, но холандецът показа, че следи играта внимателно и изби. „Небесно сините" обаче видимо взеха инициативата в мача и владееха повече топката.

Сити поведе малко след почивката със „съдействието" на защитата на Юнайтед. Първо ван дер Сар не успя да изчисти една топка. Тя все пак попадна у Карик, чието подаване бе пресечено от Яя Туре. Африканецът влезе в пеналта, пребори се със защитник и прокара топката покрай вратаря за 1:0

„Гражданите" играеха все по-добре с всяка минута, а играчите на Юнайтед определено изглеждаха притеснени.

В 63-ата Лескът можеше да удвои, но не успя да намери добре топката с глава и би в аут. Секунди по-късно Нани пък не успя да изравни, след като изстрелът му от фаул срещна напречната греда.

В 71-ата мин. ситуацията на Юнайтед стана още по-лоша. Пол Скоулс получи директен червен картон за изключително грубо влизане срещу Сабалета. Веднага след това Фъргюсън реши да смени Бербатов с Андерсон.

До края на двубоя Сити се бранеше ожесточено и организираше контри при всяка възможност, но Ван дер Сар се намеси отлично в две ситуации. „Червените дяволи" пък просто нямаха настроение, а и късмет, за да сътворят един от емблематичните си обрати. Така Юнайтед се сбогува с възможността да направи требъл този сезон.

Манчестър Сити - Манчестър Юнайтед 1:0

1:0 Яя Туре (53')

Ман Юнайтед: Ван дер Сар, О'Шей, Фърдинанд, Видич, Евра, Парк, Скоулс, Карик, Валенсия, Нани, Бербатов;

Ман Сити: Харт, Сабалета, Компани, Лескът, Коларов, Де Йонг, Бари, Джонсън, Яя Туре, Силва, Балотели.