Невероятен спортен дух показаха момичетата от националния отбор по художествена гимнастика на турнира от световната купа в Минск след трудното начало на състезанието.

Публиката в беларуската столица на два пъти аплодира българския химн - след като Невяна Владинова спечели златен медал във финала на обръч, а ансамбълът победи в съчетанието с пет обръча.

Снимка 307006

Източник: БФХГ

Ансамбълът заслужи и бронз в съчетанието с топки и въжета, още два медала за Неви - сребърен на бухалки и бронзов на лента, както и седмо място във финала на топка.

Катрин Тасева беше отличена с приза "Мис Експресия" за най-изразителна гимнастичка на турнира.
Тя участва на три от финалите на уредите, като се класира пета на бухалки и лента, шеста на топка.

Снимка 307018

Източник: БФХГ

Златните медали на бухалки и лента бяха спечелени от рускинята Юлия Бравикова, а на топка първа е представителката на домакините Катарина Халкина.

Заради прецизирането на съчетанията по новия правилник се наложиха промени практически във всички композиции на националния ни отбор и грешките на този етап са обясними. След като допуснаха неточности в многобоя, Владинова и Тасева се класираха съответно на пето и шесто място, ансамбълът също се нареди пети.

Днес обаче момичетата играха смело и вдъхновено и показаха високата класа на съчетанията си.

Титлата в многобоя спечели представителката на Русия Александра Солдатова, а при ансамблите - отборът на Италия.

Въпреки множеството изисквания на правилника, които унифицират гимнастичките, българският отбор за пореден път се отличи със собствен стил и оригиналност.

Съчетанията на ансамбъла се отличават с артистичен замисъл и оригинален избор на музика, както и с идеално съчетаване на музика и хореография.

Свръхдинамичните бухалки и огненият заряд в лентата на Невяна Владинова не оставят равнодушна никоя публика, а топката на Катрин Тасева се превърна в еталон за женственост.

През настоящия сезон това е поредното състезание , на което отборът ни се утвърди с две гимнастички в топ 8 при индивидуалните състезателки - успех, какъвто не сме имали от години.

Ансамбълът спечели злато и в Ташкент, 7 медала аз България

Ансамбълът спечели злато и в Ташкент, 7 медала аз България

Тасева с бронз в многобоя...

Българския щаб вече гледа с оптимизъм към световното първенство в Италия, което ще се проведе в края на август.

Отборът се прибира у нас утре, в 9:45 ч., с полет от Виена, съобщиха от Българската федерация по художествена гимнастика.

Коментарите от щаба след днешното състезание (източник - страницата на БФХГ във Фейсбук):

Илиана Раева, председател на БФХГ:

"Браво, момичета! В началото на годината казах пред медиите, че ако си направим съчетанията по правилника на макс, ако ги изиграят с всичко заложено като елементи и без грешка, няма да се борят само за медали, а за златни медали! Казвам го всеки ден и на треньорите, и на момичетата. Защото имаме отлични и качествени състезателки и прекрасни треньори.

Днешните финали в Минск го доказаха. Иска се да играят смело, с контрол и отговорност, с вдъхновение и артистичност. Някъде успяхме и взехме високи оценки и златни медали. Някъде не успяхме. Имаме много работа още, но нашите планове са дългосрочни - Олимпиадата в Токио. Пътят е този, но трябва да се следва с пълна отдаденост и отговорност, с вяра и любов! Трябва да стоим здраво стъпили на земята и да имаме отлична преценка както за нас, така и за силните ни съперници, за да се радваме на финалната права.

Поздравления за треньорите и екипите им, за състезателките, за Мария Гигова и Даниела Велчева!

Честито на всички ни пореден огромен успех на българската художествена гимнастика!"

Бранимира Маркова, главен мениджър на националния отбор - индивидуално:

"Завърши успешно поредната Световна купа, която се проведе с столицата на Беларус Минск. И в трите дни и двете момичета - Невяна Владинова и Катрин Тасева играха силно. Допуснаха грешки, които би трябвало да изчистим до Световното първенство.

Невяна Владинова заслужено спечели медали на финалите на отделните уреди със силна и смела игра!

Катрин Тасева взе участие на три финала. Беше много добре приета от съдии и специалисти. Катрин стана носителка и награда за най-атрактивните състезателка на турнира.

Като цяло съм доволна и от двете - успяха да се съберат след допуснатите грешки и да играят на много високо ниво! Особено Невяна за пореден път показа, че е боец и успява да преодолява по-най-добрия начин и най-трудно тръгналото състезание.

Катрин също игра смело, при нея трябва да се засили работата с трудностите, да си прави всичко, което е заложено и нещата ще изглеждат още по-добре!

Чака ни много работа, но ние знаем как да работим и ще се справим!"


Весела Димитрова, старши-треньор на ансамбъла:

"Много поучително и полезно състезание за нашия отбор! След сериозната грешка вчера, днес момичетата показаха че са в много добра форма! Както споменах и по-рано, ние се учим и се опитваме от всяка ситуация да извличаме максималното за да трупаме опит! Днес момичетата показаха, че с концентрация и обща екипна работа са сериозни конкуренти за медалите! Трудностите с уред и тяло са зачетени от съдиите, което за нас беше изключително важно! Получихме две оценки по 10 за трудност! ! Продължаваме да работим още по-концентрирани и уверени! Дай Боже, само всички да са здрави!"

Българската съдийка в Минск Даниела Велчева:

"Завърши още едно състезание, проверка преди световно първенство по художествена гимнастика. Малките големи деца на България показаха,че са готови да се справят не само в спортно-техническо отношение, но и да преодолеят психологическа бариера от лошия старт. По отношение на съдийството все още има тенденция към уточняване на компонентите на трудност на съчетанията на всички отбори. Промените, които бяха направени в композициите на нашите гимнастички са много навременни и одобрени от чуждите специалисти."