На Beagle-2 се възлагаха големи надежди Група британски учени, участници в европейския проект Beagle-2, публикува резултатите от свое вътрешно разследване на причините за загубата на сондата на Марс.

По-рано с разследването на несполучливата мисия се занимаваше специална комисия на Европейската космическа агенция. Според нейните изводи, загубата на апарата се дължи на лоша организация на проекта, припомня Би Би Си.

Британските астрономи обаче решиха да очистят името си и сами се заеха с разследването на провала на мисията. Те се опитаха да установят какви точно технически причини са довели до неуспеха и как да бъдат избегнати те в бъдеще.

Връзката със сондата бе изгубена през декември миналата година. Нейното кацане на Марс бе предвидено точно на Коледа – 25 декември. Но след отделянето на сондата от основния апарат контактът изчезна и не можа да бъде възстановен отново.

Конструирането на Beagle-2 струваше почти 90 милиона долара. Учените възлагаха големи надежди на него, тъй като очакваха да получат ценни данни за Марс.

Главният извод на експертите се състои в това, че е възможно да не е била изчислена правилно плътността на атмосферата на Червената планета. Това е могло да доведе до късното отваряне на парашутите на сондата или до отказ на въздушните възглавници, смекчаващи кацането.

В доклад от 250 страници инженерите детайлно разглеждат всички възможни сценарии. Те признават, че не могат да възстановят точно събитията заради недостатъчно данни. Ако сондата е имала техническа възможност за връзка със Земята по време на преминаването си през марсианската атмосфера, то тогава картината би била по-ясна.

Най-печалното предположение е, че апаратът се е ударил в марсианската повърхност с огромна скорост и е бил напълно разрушен. Но след такъв удар би трябвало да остане забележим кратер, какъвто обаче учените не с открили до момента.

В доклада на британските експерти не са подминати и пропуските в работата на самата Европейска космическа агенция. Те обвиняват колегите си, че никога не са приемали Beagle-2 като неотменна част от космическата мисия и се оплакват от липсата на достатъчно технически възможности за изпитания на подобна сложна апаратура, както и от недостатъчна подкрепа от страна на Европейската космическа агенция.