И при минус 40 градуса бактериите имат жизнени функции Бактериите, живеещи в Аляска във вечен студ при минус 40 градуса не просто съществуват, но и отделят газове. По-рано се смяташе, че при подобни екстремални условия бактериите не са активни.

Откритието противоречи на основите на биологията, която предполага, че за функционирането на едноклетъчните форми е необходима вода в течно състояние.

Като изследвали различни бактерии доктор Николай Паников от технологичния институт “Стивънс” в щата Ню Джърси и д-р Владимир Романовски от университета в Аляска открили, че те произвеждат газове, като този процес е един от “страничните ефекти” на метаболизма, съобщава Би Би Си.

Във вечния студ бактериите обикновено се намират в “дремещо” състояние, но ние изяснихме, че дори в замразен вид, дори и твърде бавно, те се възпроизвеждат и дишат, отделяйки газове, в това число въглероден двуокис и метан, посочи д-р Паников.

Водата се счита за необходим елемент за наличието на живот – било то голям организъм или едноклетъчна бактерия. Именно водата позволява на организма да обменя газове с околната среда.
И фактът, че тези бактерии при минус 40 градуса не са замразени “до смърт”, както се смяташе по-рано, имат жизнена дейност, предизвиква интересни въпроси за това как действат техните жизнени механизми.

Ние открихме, че това не е чист лед, а смес от лед и минерални частици, който позволява осъществяването на газообмен, съобщи Паников в интервю за Би Би Си.
Едно от обясненията може да се заключи в това, че бактериите сами окисляват веществата във вечния лед и по този начин сами си изработват топлината.
Според друго предположение тези микроорганизми създават някаква разновидност на антифриза, благодарение на която в клетките им водата съществува в течно състояние.

Вечен лед покрива около 1/5 от цялата твърда повърхност на Земята: в Сибир, в Аляска, в Северна Канада неговата дебелина варира от няколко сантиметра до 300 метра.
Дори малко увеличение на температурите на въздуха може да окаже съществено влияние на метаболитната активност на бактериите в Аляска, което от своя страна ще се отрази на биохимията на почват, смятат изследователите.
А ако жизнената дейност на бактериите се разглежда в общия контекст на климатичните прогнози, то вечните ледове може да станат източник на парникови газове, коментират те.

Припомняме, наскоро космическият апарат Mars Express откри наличие на метан в ниските слоеве на атмосферата на Марс. Този газ се свързва с ледовете, намиращи се на повърхността на планетата и в резултат се появиха предположения за евентуално съществуване на биологичен източник на метан.

Доун Съмнър, професор по геология в Калифорнийския университет помага на групата от НАСА, изучаваща Марс. Тя се надява, че мисията на апарата Phoenix Lander, която е насрочена за 2007 година, ще позволи <о-обширен достъп до потенциално обитаемите зони и ако живот на Марс действително съществува, той може да бъде открит именно в леда.
Резултатите от работата на Николай Паников подкрепят нашата концепция, че зоната на съществуване на живот може да включва и по-ниски температури, отколкото се смяташе по-рано, посочва проф. Съмнър.