Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов приветства обявената самостоятелност на организацията за управление на системата за домейни и раздаване на IP адреси (ICANN), съобщиха от пресцентъра на министерството.

Новият статут на организацията е резултат от преустановяване на споразумението между ICANN и правителството на САЩ.

Така организацията ще се управлява с участието на всички заинтересовани страни: частният сектор, гражданското общество, правителствата, потребителите. Ще продължи развитието на политики, насочени към включване на нови домейни.

Това е особено важно за България, тъй като тя бе първата страна, поискала официално от ICANN създаването на домейн на кирилица ".бг".

"България и българското правителство винаги сме подкрепяли развитието на Интернет у нас, а е известно, че по света сме давани за пример с либералното си законодателство", заяви по повод приключването на договора, заместник-министър Първан Русинов.

"Нека напомня, че ние сме една от малкото, ако не и единствената държава, в която по законодателен път е решен проблемът с управлението на домейните и IP адресите - в интерес на Интернет-потребителите. Раздаването на имена и домейни не се администрира от държавата.

Нашето управление продължава традицията на предишните - на сътрудничество с частния сектор, с неправителствените организации и с потребителите.Ние сме решени да предложим в кратки срокове работещо електронно правителство и разчитаме на иновативния български бизнес да ни подкрепи.

България участва в работата на ICANN от самото създаване, чрез постоянен представител в Правителствения консултативен комитет, а в продължение на три години имахме и наш съгражданин - член на Съвета на директорите на организацията.
ICANN проведе заседание на Съвета в България през 2006 г.

Много добре е, че ICANN тръгва по нов път, в който ще се отчитат интересите на целия свят. България е една от страните, които са дали заявката си за създаването на нов домейн от най-високо ниво, ".бг" (на кирилица) и ние работим с ICANN за реализирането на тази задача в най-кратки срокове.", допълни Русинов.