България може да се превърне в регионален лидер на пазар за информационни и телекомуникационни услуги и широколентов достъп, съобщават от Money.BG.

За да постигне това, е необходимо да бъде изградена стратегия за широколентов достъп, която да бъде инициирана от българското правителство.

Това каза главният изпълнителен директор на Мобилтел и говорител на ITC Broadband Платформа за България Йозеф Винацер по време на Националната среща дискусия за ускорено въвеждане на високоскоростен интернет у нас.

Разрастването на българския пазар за ИКТ с 2 процента ще доведе до допълнителни 1.94 млрд. евро за българската икономика, заяви управляващият директор на международната консултантска фирма Arthur D.Little Карим Тага по време срещата.

Очаква се пазарът за информационни и телекомуникационни услуги у нас да отбележи ръст от над 7% до края на 2007 г., достигайки стойността от близо 3 млрд. евро.

Ръст от дори 1 или 2% на ИКТ пазара в България ще привлече много инвестиции от еврофондовете, каза председателят на Българския ИКТ клъстър Петър Статев.

ITC Broadband Платформа за България е на правилния път, тъй като вече е осъзнала нуждата от координация между всички главни играчи, подчерта представителят на платформата за Информационното общество в Гърция Леонидас Атанасиу. Той заяви, че преди всичко най-важно за успеха на инициативата е тя да получи политическа подкрепа.

Към момента България изостава с активното въвеждане на високоскоростен интернет и широколентови услуги спрямо страните членки на ЕС. за 2007г. в е-Readiness индекса на Economist Intelligence Unit (EIU), България заема 48 място и така изостава дори от съседна Румъния, уточни Тага. В подкатегорията „Политика и визия на правителството", България се отрежда на последно място след всички изследвани държави.