BeagleКъм Марс се отрави нова мисия, изследванията от която, по думите на организаторите, ще бъдат най-пълните и мащабните, правени досега. Ако, разбира се, тя успее да избегне проклятието на Червената планета, което застига голяма част от експедициите, коментира електронното издание MIGnews.

Мars Express е първият европейски спътник, който ще полети към планетата, за да изясни имало ли е или има живот на нея. Корабът е изстрелян от космодрума в Байконур, а стойността на проекта е 300 милиона евро.

Марс е космическо предизвикателство и тази мисия е трудна за нас, заяви Дейвид Саутуд, научен директор на Европейската космическа агенция.

Спътникът ще изпрати на Червената планета апарата Beagle 2, който ще вземе проби от марсианската почва, които ще помогнат на микробиолозите да узнаят истината за живота на Марс. Beagle е наречен в чест на кораба, с кото е пътувал Чалз Дарвин.

Първите дни на юни неслучайно са избрани за старта на проекта, тъй като в момента Земята се намира на максимално близко разстояние до Марс, коментират астрономи.