КометаАмериканският космически апарат Stardust прелетя само на 3060 километра от малкия астероид Анифранк. Това “рандеву” обаче не беше неприятна изненада, а беше планирано по-рано. То позволи на специалистите, контролиращи полета на апарата да “потренират” преди далеч по-сложната и важна операция за тази експедиция – срещата с кометата Вилда-2.

Stardust и астероида с диаметър около 4 километра пътуваха един до друг с относителна скорост 25 195 километра в час. Освен това, космическият апарат е направил около 70 снимки на небесното тяло и всичко е минало отлично, заяви ръководителят на проекта Том Даксбъри, цитиран от електронното издание NEWSru.

Главното събитие в експадицията трябва да се състои на 2 януари 2004 година. В този ден, Stardust, управляван от специалисти от НАСА и Лабораторията за реактивно движение в Пасадена, ще премине в “бръснещ полет”, само на 160 километра над ядрото на кометата.

Учените се надяват, че по време на полета апаратът ще събере образци от звезден прах, носещи се около космическото тяло. През 2006 година Stardust ще се върне на Земята и ще спусне събраните образци в капсула с парашут.

Предполага се, че получената по такъв начин информация ще помогне по-добре да се разбере произхода на Слънчевата система и хипотезите за евентуалната роля, която са изиграли кометите за възникването на живота на Земята.

Струващият 200 милиона долара космически апарат се отправи на рискованата си мисия през февруари 1999 година.