Британската онлайн банка Atom Bank въведе четиридневна работна седмица за своите 430 служители, без да намали заплатите им.

Сега служителите работят 34 часа в рамките на четири дни и получават почивка в понеделник или петък, докато преди това са работили 37,5 часа през цялата седмица, информира BBC.

Шефът на банката Марк Мълън коментира, че промяната е вдъхновена от пандемията и ще помогне за подобряване на благосъстоянието и задържане на персонала. Все пак служителите ще трябва да се трудят по-дълго в дните, в които са на работа, уточни той.

В Испания обмислят да опитат четиридневна работна седмица

В Испания обмислят да опитат четиридневна работна седмица

"Мас паис" обяви, че правителството е приело предложението й

"Мисля, че да работиш от понеделник до петък от 9 до 5 часа е доста старомодно. А и пандемията ни показа, че не е необходимо", каза още Мълън. По думите му новото работно време отразява предпочитанията на служителите му за повече гъвкавост.

Atom е една от първите дигитални банки във Великобритания и през последната финансова година е имала кредити за 2,7 млрд. паунда. Измененията в условията на работа влязоха в сила на 1 ноември, след като проучване установи, че няма да повлияят негативно на обслужването на клиентите или на производителността.

Пандемията разпали дебата за 4-дневна работна седмица в Германия

Пандемията разпали дебата за 4-дневна работна седмица в Германия

В Австрия и Франция също се обсъжда темата