ДНКГрупа френски и американски учени успяха да разшифроват 14-тата човешка хромозома, съобщи научното списание Nature. Тази хромозома отговаря за ранната поява на болестта на Алцхаймер и някои форми на загуба на слуха.

Учените обявиха освен това, че са успели да открият и да опишат два участъка от гена, които имат ключово значение за имунитета на човека.

Експериментите са проведени в лабораторията “Геноскоп”, във Френския център за разшифроване на генома в Иври, от екип, ръководен от професор Жан Вейсенбах.

В публикацията учените отбелязват, че за първи път науката получава пълна, без пропуски, карта на човешка хромозома. Освен това, 14-тата хромозома е значително по-голяма от вече декодираните 20-та, 21-ва и 22-ра хромозоми, подчертава електронното издание NEWSru.

Хромозомата съдържа над 60 гена, свързани с генетично предавани болести. Сред тях са форма на бавна дегенерация на нервните клетки, предизвикваща парализа, зрителни и слухови аномалии, а също така и ранна форма на болестта на Алцхаймер, прояваваща се преди 60-годишна, а понякога и преди 40-годишна възраст.