Dell обяви, че ще изтегли от пазара 4,1 милиона батерии за ноутбуци, които крият опасност от прегряване и могат да се запалят, съобщиха от ComputerWorld.

Процедурата касае машини, продавани от април 2004 до миналия месец и обхваща всички линии ноутбуци на фирмата - Latitude, Inspiron, Precision. Tова е най-голямото изтегляне от пазара на стока, което компанията Dell някога е правила в своята 22-годишна история.

Според PC производителя, вината за случката е в литиево-йонните батерии на Sony, които понякога прегряват, започват да пушат и могат да се подпалят. Въпреки това Dell, която не очаква финансови щети от изтеглянето, ще продължи да работи със Sony като доставчик на батерии за мобилните компютри. „Убедени сме, че те вече са взели необходимите мерки и производственият им процес вече гарантира сигурност," заявиха от Dell.

Въпросните батерии се използват и от други компютърни производители, сред които Apple Computer, която сега била в процес на разглеждане на проблема, и Hewlett-Packard, която заяви, че нейните ноутбуци не са повлияни от действията на Dell.

До момента няма пострадали от дефекта в батериите. Компанията е получила шест съобщения за прегрявания, които са повредили само мебели или лични вещи. Според говорител на компютърния производител, точно батерия от този тип е в основата на случая с гръмналия ноутбук на Dell неотдавна в Осака. Снимки от експлозията бяха разпространени светкавично в Интернет.

Според пазарните наблюдатели, изтеглянето от пазара на въпросните батерии се случва в деликатен момент, когато Dell се опитва да обнови своя имидж на пазара. Обликът на компанията силно ще зависи от това как тя ще управлява процеса на изтеглянето - ако е внимателна с клиентите, те ще й се отплатят, категорични са анализаторите.