бизнесТоп мениджъри от компаниите Microsoft, Yahoo, comScore и Brandwatch определиха като задължителен диалогът на компаниите с потребителите в социалните мрежи. Това стана ясно по време на дискусия по въпросите на управлението на фирмената репутация, проведена в рамките на най-голямото събитие за дигиталния бизнес в Централна и Източна Европа - webit 2010. Конференцията се провежда в София от 27 до 29 октомври.

„Събитията в социалните мрежи се развиват много бързо. Ако продуктът на една компания има някакъв по-значим недостатък, той много бързо се забелязва и популяризира от потребителите. В онлайн общностите креативните реклами и комуникация са безполезни, ако продуктът на фирмата или обслужването на клиента не са на ниво", каза Марвин Лиао, търговски директор на Yahoo за Европа, Средния Изток и Африка.

Според Джайлс Палмър, главен изпълнителен директор, Brandwatch, някои компании постигат големи продажби на продукти, които не се отличават от конкурентните им, само благодарение на активната директна комуникация и грижа към клиентите.

Според Алекс Дейл, генерален мениджър в Microsoft за Централна и Източна Европа,  първото и най-важно е да постигнеш успех, а второто - да започнеш да говориш за него и социалните мрежи дават тази възможност.

Участниците в панела се обединиха около становището, че комуникацията в социалните мрежи няма начало и край и всяко прекъсване на общуването е равносилно на това една компания да обърне гръб на клиентите си.

webit 2010 e един от водещите световни форуми за дигиталната индустрия, на който се срещат рекламодатели, рекламни, маркетингови и интерактивни агенции, печатни, електронни и онлайн медии. През 2010 събитието очаква над 6000 посетители и десетки изложители. Изложбената част е напълно безплатна за регистрираните посетители. В конферентната програма има безплатни сесии и панели и такива с платен достъп.