IBMЕвропейската космическа агенция обяви конкурс да проекти, насочени към предотвратяване на падането на астероиди на Земята. Наскоро се състоя международна конференция, на която бяха от предложените 20 проекти бяха подбрани 6.

Един от тях се казва “Мисията на Дон Кихот” и беше предложен от испанската компания Deimos Space, съобщава вестник El Mundo, цитиран от електронното издание NTVru.

Проектът предвижда изстрелването към евентуалния астероид спътник-сонда “Санчо”. След като спътникът влезе в орбита около метеорита, започва вторият етап от операцията – от него излиза малък робот, който монтира сеизмограф на небесното тяло. След няколко месеца се изсрелва ракетата “Идалго”, направо срещу астероида.

В резултат на сблъсъка на него се образува кратер. “Санчо” наблюдава и регистрира вълните, излъчени от сеизмографа, заяви ръководителят на проекта Хосе Антонио Гонсалес.

Сеизмографът е нужен, за да разберем какви изменения ще претърпи метеорита в резултат на сблъсъка. Това ще ни даде възможност да прогнозираме какво ще се случи при попадане на ракета и да се определи мощността на заряда, необходим за промяна на траекторията на астероида, отбеляза Гонсалес.

Проектът струва 150 милиона евро и според Европейската космическа агенция, тази цена е напълно приемлива. Той обаче има едно слабо място – при сблъсъка на “Идалго” с астероида може да се разлетят отломки, които да повредят “Санчо”.

Ние разбираме това, заяви Гонсалес. Астероидът може да бъде или прекалено малък – тогава към него ще бъде трудно да се изпрати спътник, или прекалено голям и тогава “Идалго” ще бъде безполезна.