Ракетата прототип Starship на американската компания SpaceX претърпя голяма авария по време на изпитания за налягането, съобщават американските медии.

Видео от аварията в американския щат Тексас показа разкъсването на горната част на космическия кораб.

Криогенните горива, с които е бил зареждан кораба по това време, са се разпръснали из съоръжението Бока Чика в огромен облак.

Американската космическа компания афишира Starship като универсална транспортна система на бъдещето. Ракетата ще бъде използвана да превозва хора и товари извън Земята и за дестинации по целия свят.

Прототипът Mk-1 трябваше да започне практически полети до 20 км надморска височина през следващите седмици. В "Туитър" изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск обяви, че това вече не може да се случи и корабът ще бъде пенсиониран.

Работата по разработването на ракетата вече е насочена към друг прототип, обозначен като Mk-3.

"[Mk-1] имаше известна стойност като производствен пионер, но дизайнът на полетите е съвсем различен", коментира Мъск пред множеството си фенове в социалната мрежа.

В изявление на SpaceX се уточнява: "Целта на днешното изпитание беше да натовари системите до максимум, така че резултатът не беше напълно неочакван."

Илън Мъск предоставяше редовни актуализации на плановете си за Starship, като най-скорошната беше през септември, когато говори подробно за инженеринга на машината и вероятните приложения.

По думите му Mk-3 може да бъде изграден много по-бързо от Mk-1. Той също бил в състояние да излезе в орбита.

Подобно на ракетите Falcon-9 на SpaceX, Starship е проектиран да бъде използван многократно. Още повече, всъщност.

Starship беше рекламиран шумно за конкурент на голямата нова ракета на американската космическа агенция НАСА, наречена Space Launch System (SLS), която ще бъде използвана за изпращане на астронавти на Луната и Марс.

Засега НАСА разглежда Starship само като потенциален товарен кораб за доставката на товар до лунната повърхност.