Технологичният гигант Google ще вложи 1 млрд. австралийски долара (около 740 млн. американски долара) в проекти в Австралия през следващите пет години, съобщи BBC.

Това е най-голямата инвестиция на компанията в страната до момента.

Според Google парите ще бъдат използвани за изграждане на изследователски център, увеличаване на капацитета за изчисления в облака и финансиране на партньорства с местни организации.

Очаква се инициативите да създадат 6000 нови работни места.

Google ще плаща рекордна глоба на ЕС след знаково съдебно решение

Google ще плаща рекордна глоба на ЕС след знаково съдебно решение

Търсачката е давала незаконно предимство на своя услуга

"Австралия може да помогне за следващата вълна от иновации в света, като използва технологиите за подобряване на живота, увеличаване на заетостта и постигане на напредък", заяви шефът на Google Сундар Пичай при обявяването на инвестицията в Сидни.

На събитието присъства и министър-председателят на Австралия Скот Морисън, който приветства плана: "Решението на Google е от голяма полза за австралийския бизнес, като се има предвид предстоящото икономическо възстановяване след пандемията".

Сидни има амбиции да се превърне в "Силициевата долина на южното полукълбо". Изграждането на Tech Central - многомилиарден хъб в централната част на града - ще започне през следващата година и се очаква да продължи до 2026.

Австралия не желае да се откаже от въглищата

Австралия не желае да се откаже от въглищата

Страната ще се фокусира върху технологии за намаляване на вредните емисии

Въпреки това през последните месеци големите технологични компании бяха подложени на критики в Австралия, защото не плащат на местните издатели на новини за съдържанието, което пренасят на техните платформи. Те също така бяха обвинени, че подпомагат разпространението на дезинформация.