Компанията HP все още е номер едно по пуснати на пазара компютри, докато Lenovo има най-голям растеж. Това твърди изследване на Gartner и IDC, цитирано от pcceni.bg.

В него са включени пуснатите в продажба PC-та и всички класове лаптопи, но не и таблетите. Така за периода април-юни тази година, HP са пуснали в продажба 14 888 086 устройства – с 3.0% повече от същия период 2010 година. Това им помага да се задържат на първото място със 17.5% пазарен дял.

Най-големият победител пък е китайският производител Lenovo, който отбелязва 22.5% ръст в доставките на PC-та и лаптопи. Компанията успява да измести Acer от третото място в световен мащаб.

Самите тайванци пък са най-големите губещи, като отбелязват 20.4% спад в доставките. Пазарният дял на Acer също се срива от 14% до 10.9%.

Що се отнася до другите топ 5 производители, Dell все още остава на второто място с 12.5% пазарен дял, а пък Asus – на пето място с 5.2% пазарен дял.

Въпреки сериозните си позиции в САЩ, Аpple не успява да влезе в първите 5 места на тази класация. Ябълките са в категорията „други”, като компаниите в нея имат общо 36.7% от пазарния дял при доставените PC-та и лаптопи в световен мащаб.