Милиардерът Илон Мъск заяви, че ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор на "Туитър", след като си намери заместник, но все пак ще управлява някои ключови подразделения на платформата за социални медии, предава Ройтерс.

"Ще подам оставка като главен изпълнителен директор веднага щом намеря някой достатъчно глупав, за да поеме работата! След това просто ще управлявам екипите за софтуер и сървъри", написа Мъск в профила си в "Туитър"

Поглъщането на социалната мрежа за микроблогове от Мъск за 44 милиарда долара през октомври беше белязано от хаос и противоречия, като някои инвеститори се съмняват дали той не е твърде зает, за да управлява правилно своя производител на електрически автомобили "Тесла", в който той участва лично в производството и инженерните дейности.

Това е първият път, когато Мъск споменава, че се оттегля като шеф на платформата за социални медии, след като потребителите на "Туитър" гласуваха за него да напусне в анкета, която милиардерът стартира в неделя вечерта.

В допитването 57,5% от около 17,5 милиона души са гласували с "да". Мъск каза в неделя, че ще се съобрази с резултатите. Той не посочва времева рамка кога ще се оттегли, както и не посочва свой наследник.

Резултатите от допитването завършиха бурна седмица, която включваше промени в политиката за поверителност на "Туитър"и спиране и след това възстановяване на акаунти на журналисти, което предизвика осъждане от медийни организации, групи за застъпничество и официални лица в цяла Европа.

"Туитър" блокира акаунт, следял частния самолет на Илон Мъск

"Туитър" блокира акаунт, следял частния самолет на Илон Мъск

Развитие на казуса

Призивите на Уолстрийт към Мъск да се оттегли нарастват от седмици и наскоро дори хора в "Тесла" поставиха под въпрос фокуса му върху социалната медия и как тя може да го отвлече от управлението на производителя на електромобили.

Самият Мъск каза, че има твърде много задължения и че ще търси главен изпълнителен директор на "Туитър". В неделя обаче той каза, че засега той няма наследник и че "никой не иска работата, която всъщност може да поддържа "Туитър" жив".

Дигиталната контрареволюция на Илон Мъск

Дигиталната контрареволюция на Илон Мъск

Тъй като самата революция изтриваше профили, възстановяването на свободата на словото се явява контрареволюция