Илон Мъск възстанови акаунтите в Twitter на няколко журналисти, които бяха спрени за ден заради спорове относно публикуването на данни за самолета на милиардера, съобщава "Франс прес".

До отблокирането на акаунтите се стигна, след като спирането им предизвика остри критики от страна на правителствени служители и журналистически организации от различни части на света. Сред обвиненията беше, че платформата за микроблогинг застрашава свободата на печата.

Резултатите от анкета в Twitter, която Мъск проведе през вчерашния ден, показаха, че повечето от респондентите искат акаунтите да бъдат възстановени незабавно.

"Туитър" блокира акаунт, следял частния самолет на Илон Мъск

"Туитър" блокира акаунт, следял частния самолет на Илон Мъск

Развитие на казуса

"Хората се изказаха. Акаунтите, които са направили достояние моето местоположение, ще бъдат възстановени", написа Мъск в социалната мрежа днес.

Блокирани бяха акаунти на журналисти от "Ню Йорк Таймс", Си Ен Ен и "Вашингтон поуст". Към момента те вече са възстановени.

Официални лица от Франция, Германия, Великобритания и Европейския съюз разкритикуваха блокирането им.

Случаят, който известен изследовател на сигурността нарече "Клането в четвъртък вечер", се разглежда от критиците като поредно доказателство, че Мъск, който иначе се смята за "абсолютист на свободата на словото", премахва публикации и потребители, които самият той не харесва.

Политици плашат Мъск със санкции заради блокирани профили на журналисти в Twitter

Политици плашат Мъск със санкции заради блокирани профили на журналисти в Twitter

Twitter спря профилите на журналисти, показващи местоположението на милиардера в реално време