Неприятната реакция срещу блокирането на профили на журналисти от Twitter Inc. Европейски политици заплашиха със санкции Илон Мъск, пише Bloomberg.

Новините за произволно отстраняване на журналисти в Twitter са тревожни Има червени линии. Скоро ще има и санкции, написа еврокомисарят Вера Юрова.

Twitter спря акаунтите на няколко видни журналисти, включително от Washington Post, CNN и New York Times, отразяващи собственика на социалната мрежа милиардер Илон Мъск, който твърдеше, че застрашават семейството му. По думите на Мъск спрените профили са на хора, които са публикували местоположението му в реално време. Той описа информацията като "координати на убийство".

Юрова, един от по-високопоставените служители на ЕС, цитира Закона за цифровите услуги и Закона за свободата на медиите, два основни стълба на европейската технологична регулация. DSA - наредбата на ЕС за модериране на съдържание, която би забранила произволно спиране на акаунти, беше приета като закон през есента, но компаниите няма да започнат процеса на съответствие до лятото. Компании като Twitter първо трябва да докладват броя на потребителите, които имат в ЕС през февруари.

Европейската комисия предложи Закона за свободата на медиите през септември, за да установи нови гаранции за медиите.

Германското външно министерство също изрази своята загриженост чрез Twitter, заявявайки, че ""#PressFreedom не трябва да се включва и изключва по желание. От днес изброените по-долу журналисти също вече не могат да ни следят, коментират или критикуват. Това означава, че имаме проблем @Twitter."

Twitter си навлече критики от германското правителство след закупуването на платформата от Мъск. На пресконференция по-рано тази седмица главният говорител на канцлера Олаф Шолц Щефен Хебестрейт каза, че правителството е в процес на оценка на политиката си за използване на платформата.

Френският министър, отговарящ за индустрията, Ролан Лескюр туитна, че ще спре акаунта си. "След спирането на акаунтите на журналистите от @elonmusk, спирам цялата дейност в @Twitter до второ нареждане", написа той. Френският цифров министър Жан-Ноел Баропък заяви, че е "обезпокоен от отклонението, в което Илон Мъск ускорява Туитър".

"Туитър" блокира акаунт, следял частния самолет на Илон Мъск

"Туитър" блокира акаунт, следял частния самолет на Илон Мъск

Развитие на казуса