Intel пусна мобилна версия на своята vPro бизнес платформа под марката Centrino Pro, съобщават от IDG.BG.

Платформата позволява на ИТ звената отдалечено да управляват и да nачват системи. Първоначално обявена през април миналата година, vPro десктопите бяха пуснати през септември.

Системите, с които работи програмата, трябва да отговорят на съответните изисквания към хардуер и софтуер. Така например се изисква съвместимост с политиките по сигурността на фирмите и характеристики за отдалечено управление като способност за boot up на системите в мрежата, за да се приложат ъпдейти и пачове посред нощ.

Centrino платформата позволява управление на системата чрез Wi-Fi връзка, където vPro поддържа единствено Ethernet свързване.

Intel планира да пусне ъпдейт vPro с кодово име "Weybridge" през втората половина на годината. Производителят на чипове не разкри кога ще може да адаптира характеристиките на Weybridge, за да са приложими в мобилни системи.

Weybridge предлага и поддръжка на Trusted Execution Technology (TXT) на Intel, първоначално добил популярност като "LeGrande". Работейки със стандартните за индустрията Trusted Platform Module чипове за сигурност, TXT допуска приложенията и процесите да оперират в защитена среда и предотвратява пробиви в кода.

TXT потвърждава автентификацията на приложението, преди то да е активирано, като сравнява микс от показатели за настоящи и минали състояния. Ако атакуващите заменят дадено приложение със заразен код, TXT ще предотврати изпълняването на зловредния код.